Vijest
10.11.2019

Obilježeno 10 godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrijskih tehnika

U utorak 5. studenoga 2019. u auli Rektorata svečano je obilježeno 10 godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrijskih tehnika.

Svečanost su pozdravnim govorima otvorili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Chantal Pichon, koordinatorica programa na Sveučilištu u Orléansu i izaslanica rektora Sveučilišta u Orléansu te novi veleposlanik Francuske Republike NJ. E. Gaël Veyssière.

U nastavku programa početaka zajedničke suradnje prisjetili su se začetnici studija professor emerita Marijana Krsnik Rasol s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te professor emeritus Daniel Hagège sa Sveučilišta u Orléansu, ujedno i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Trenutni koordinatori programa prof. dr. sc. Višnja Besendorfer s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, prof. dr. sc. Vladimir Mrša s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te prof. dr. sc. Chantal Pichon istaknuli su specifičnosti i prednosti programa koji nosi izrazitu međunarodnu komponentu i potiče međunarodnu mobilnost studenata. Osvrnuli su se i na poslijediplomska iskustva i puteve bivših studenata, bilo kroz zaposlenja ili doktorski studij o čemu su na kraju programa svojim iskustvima sa studija i nakon njega posvjedočile bivše studentice Maja Jakobović, Mateja Lozančić, Lucija Markulin i, putem pisma, Rea Bingula.

Svečanom obilježavanju nazočili su i predstavnici Prirodoslovno-matematičkoga i Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta te bivši i sadašnji studenti ovoga programa.

Od njegova začetka 2009. godine, studij je završilo 94 hrvatskih studenata, a u novoj jedanaestoj generaciji ga pohađa njih desetoro.

Orleans2019_obiljezavanje 10 godina_studentice

Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrijskih tehnika temelji se na Sporazumu o suradnji koji su čelnici dviju institucija potpisali u studenomu 2007. Na temelju Sporazuma, studentima Sveučilišta u Zagrebu koji studiraju na diplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta iz područja molekularne biologije te na diplomskom studiju Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta iz područja molekularne biotehnologije omogućeno je pohađati dio nastave koju izvodi Sveučilište u Orléansu, kao i obavljati praksu u francuskim tvrtkama istraživačkim laboratorijima, čime će steći preduvjete za stjecanje francuske diplome Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrijskih tehnika (Diplôme de Master du domaine Sciences et Technologie, mention Sciences du Vivant, spécialité techniques bio-industrielles), uz diplomu odgovarajućeg studija na matičnom fakultetu. Nastavu na ovom studiju izvodi  znanstveno-nastavno osoblje oba sveučilišta, a dio praktične nastave održava se na Sveučilištu u Orléansu. Program je usklađen s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini diplomskoga studija sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na engleskom i hrvatskom jeziku.

Uz Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Orléansu, realizaciju programa podupire Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.Top