Vijest
11.11.2019

Svečano promovirano 258 novih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U nedjelju 10. studenoga 2019. u 10 i 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je novih 258 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti promoviran je 121 doktorski kandidat, a tijekom druge promocije njih 137.

U skladu s novim protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je između 9.20 i 9.30 sati te između 12.20 i 12.30 sati kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Desetak minuta kasnije, povorka prorektora i dekana predvođena rektorom ušla je u zgradu Hrvatskoga narodnoga kazališta.

Promocije su započele svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile akademskom himnom Gaudeamus igitur.

U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti nazočnima na svečanostima u HNK-u obratili su se dr. sc. Ivan Bolanča s Medicinskoga fakulteta i dr. sc. Žanina Žigo s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu, između ostalih, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske akademik Zvonko Kusić, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Anamarija Kirinić, državni tajnik za znanost, tehnologiju i fondove EU u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica pročelnika Gradskoga ureda za obrazovanje Grada Zagreba mr. sc. Katarina Milković te brojni visoki gosti i uzvanici.

promdrsc_studeni2019_hnkTop