Vijest
23.10.2019

Održan 3. Sisački energetski dan

Savez energetičara Hrvatske, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu i  Društvo energetičara Sisak zajedno su organizirali sada već tradicionalni 3. Sisački energetski dan 17. listopada 2019. u Sisku.

Skupu je prisustvovalo oko 180 posjetitelja, a otvorila ga je predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Riječi dobrodošlice uputili su Velimir Martinjak, predsjednik Društva energetičara Sisak, Predrag Sekulić, član Gradskoga vijeća Grada Siska i Saša Medved u ime glavnoga sponzora događaja - tvrtke SIEMENS. Na događanju su dodijeljene i vrijedne nagrade trima najbolje plasiranima srednjoškolskim ekipama na prethodno održanom kvizu iz područja energetike koje je osigurala Sisačko-moslavačka županija.

Potreba smanjenja štetnih klimatskih promjena, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije i prirodnih resursa i ove su godine bile ključne teme. Održana su dva bloka predavanja poznatih stručnjaka te okrugli stol pod nazivom "Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050.". Na okruglom stolu sudjelovali su renomirani eksperti iz akademske zajednice, instituta i industrije pod moderatorstvom glavnoga urednika časopisa Journal of Energy dr. sc. Gorana Slipca, koji su kroz konstruktivnu diskusiju dali pogled na energetsku strategiju iz vlastite perspektive.

Prof. dr. sc. Damir Dović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje na temu "Solarni toplinski sustavi i zgrade gotovo nulte potrošnje energije". Međutim, nije zanemareno ni kako se konvencionalni izvori energije mogu optimirati, ili postojeća infrastruktura iskoristiti za povećanje udjela obnovljivih izvora energije.

Docent Luka Perković je u predavanju naslovljenom "Uloga znanja iz područja rudarsko-geološko-naftnih struka u planiranju energetske tranzicije prema 100% obnovljivim sustavima" obradio potencijal naftnih bušotina za implementaciju osnovnih tipova geotermalnih elektrana, potencijal plitkih geotermalnih ležišta za potrebe energetski efikasnog grijanja / hlađenja, potencijal pohrane ugljikovog dioksida iz point sources elektrana u iscrpljena naftno-plinska ležišta te korištenje naftno-plinske infrastrukture za integraciju bio- i sintetičkog plina u energetski sustav RH.

Asistent Hrvoje Dorotić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iskoristio je Energetski dan za premijerno predstavljanje EU projekta REWARDHeat koji se bavi korištenjem obnovljivih izvora energije i otpadne topline u kompetitivnim centraliziranim toplinskim i rashladnim sustavima.

Mr. sc. Ivan Medarac iz Znanstvenog vijeća za naftu i plin pri HAZU prezentirao je analizu stanja rafinerijske prerade u Sisku s osvrtom na alternativnu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

Vjetroelektrane su u 2018. imale najveći udio u ukupno instaliranoj snazi svih obnovljivih izvora energije u RH, a dr. sc. Ante Ćurković iz Porzana d.o.o. dao je pregled sadašnjega stanja i perspektive budućega razvoja vjetroelektrana u predavanju pod nazivom Vjetroelektrane danas i sutra.

Od ostalih predavanja Damir Surko, direktor HEP Toplinarstva –Pogon Sisak održao je predavanje pod nazivom Daljinsko upravljanje i optimiranje centralnog toplinskog sustava grada Siska računalom, dok je mr. sc. Krešimir Komljenović iz HEP Proizvodnja-STE prezentirao Mjere energetske učinkovitosti u kogeneracijskom postrojenju.

Uz predavanja na mjestu događaja bili su popratni štandovi s izlagačima, gdje je između ostalih, bio i štand Metalurškoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem su se mogle dobiti informacije o Fakultetu i studijskim programima. Od ostalih popratnih aktivnosti valja istaknuti izložbu pod nazivom „Industrijska baština grada Siska“ autora dr. sc. Vlatka Čakširana i probnu vožnju Tesla modela S koji je osiguran ljubaznošću SDEWES centra.Top