Vijest
21.10.2019

Muzička akademija slavi 350 godina Sveučilišta u Zagrebu izvedbom Beethovenove Devete simfonije

Povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u subotu 9. studenoga 2019. u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog solisti, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije te zbor 'Cappella Odak' izvest će Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena. Zborove je uvježbala Jasenka Ostojić, a svi će mladi glazbenici nastupiti pod ravnanjem dirigenta Mladena Tarbuka.

 
Jedna je Deveta; kruna Beethovenova simfonijskoga opusa, ponosna, još uvijek kontroverzna i prkosna, za pet će godina postati dvjestogodišnjakinjom. Snažno obilježena skladateljevim svjetonazorom, zagovarajući bratstvo i vjeru u postojanje višega dobra, Deveta je kroz povijest podjednako često bila svetkovinom mira i humanosti, kao i oruđem totalitarnih režima. Prva skladba uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, iako ne izlazi iz okvira kanonskoga simfonijskog repertoara, povremeno išeta s „pravih“ koncertnih pozornica kako bi glumila paradnu, proceduralnu ulogu. Obilježila je, primjerice, rođenje petmilijarditoga Zemljanina pod ravnanjem Lorina Maazela u sklopu zagrebačke Univerzijade 1987., kao i rušenje Berlinskoga zida 1999. palicom Leonarda Bernsteina.

Melodija Ode radosti iz posljednjeg stavka te simfonije bila je himnom raznih zemalja, danas i Europske unije; ne čudi stoga što je i splitski HNK bio prizorištem Devete prigodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. U Zagrebu je Deveta po prvi put izvedena daleke 1900., u dvorani Sokola pod ravnanjem Antona Stöckla, a ove će je jeseni, povodom 350 godina Sveučilišta u Zagrebu te ususret 250. obljetnici skladateljeva rođenja i hrvatskomu predsjedanju Vijećem Europske unije, interpretirati studenti zagrebačke Muzičke akademije pod vodstvom profesora Mladena Tarbuka.Top