Vijest
18.10.2019

DARIAH tjedan 2019.

DARIAH-EU - konzorcij istraživačkih infrastruktura za umjetnost i humanistiku ove godine prvi puta svoj godišnji susret upravnih i koordinacijskih tijela organizira u Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od 15 država utemeljiteljica ove paneuropske mreže, a DARIAH-HR okuplja više 30 partnerskih ustanova iz Hrvatske uz pridružene ustanove iz Bosne i Hercegovine, uključujući i Sveučilište u Zagrebu koje će od 5. do 7. studenoga 2019. biti domaćin DARIAH skupštine.

Ovaj je događaj prilika da se u Hrvatskoj predstavi i popularizira područje digitalne humanistike i umjetnosti, pa se uz njega ciljano vezao i cijeli niz drugih međunarodnih događanja u organizaciji DARIAH-HR konzorcija, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kao nacionalnog predstavnika, Instituta za etnologiju i folkloristiku kao koordinacijske ustanove, Instituta za povijest umjetnosti, Sveučilišnoga računskog centra, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu te drugih partnerskih ustanova.

DARIAH tjedan započinje dvodnevnom konferencijom Digital Art History – Methods, Practices, Epistemologies II u suorganizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Sveučilišnog računskog centra Srce, 4. i 5. studenoga.

Nakon nje slijedi 6. studenoga završna konferencija DARIAH-ovog projekta DARIAH ERIC Sustainability Refined - DESIR, te službeni sastanci DARIAH tijela koji će se održavati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Dvije nove DARIAH-ove međunarodne radne skupine u nastajanju - Theatralia i Digital Art, Art history and Technology - u auli Sveučilišta u Zagrebu 7. studenoga od 16 sati održat će inicijalne sastanke koji će biti otvoreni svima zainteresiranima, uz prethodnu najavu.

Petak, 8. studenoga dan je posvećen proslavi 10. godišnjice Digitalne knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji će završiti okruglim stolom Politike i prakse digitalne kulture: prema koordiniranom suradničkom modelu. Paralelno će u prostorima knjižnice HAZU održavati i sastanak/radionica DARIAH radne skupine Ethics and Legality in the Digital Art and Humanities.

Više podataka možete vidjeti OVDJE.

 Top