Vijest
01.10.2019

Inovacijama unutar visokoga obrazovanja protiv odljeva mozgova

Više od stotinu znanstvenika i nastavnika sastat će se u Zagrebu u prvom tjednu listopada kako bi razgovarali o važnosti inovacija unutar visokoga obrazovanja u području istočne i jugoistočne Europe (ESEE područje). Nizak inovacijski kapacitet ovoga područja značajno povećava odljev mozgova – posebice iz Hrvatske.Upravo zbog značajnih količina mineralnih resursa kojima područje istočne i jugoistočne Europe obiluje, konferencija je usmjerena na inovacije u dijelu visokoga obrazovanja povezanoga sa sektorskom industrijom metalnih i nemetalnih mineralnih sirovina, gdje postojeći trendovi digitalizacije i automatizacije mogu povećati ekonomski rast Europskih i lokalnih poslovnih ekosustava.

EIT RawMaterials zajedno s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Montanuniversitätom u Leobenu zajednički organiziraju dvije međusobno povezane konferencije u razdoblju 2. do 4. listopada 2019.

The Future of Raw Materials Higher Education Conference (Budućnost mineralnih sirovina u visokom obrazovanju Istočne i Jugoistočne Europe) utvrdit će trenutni status i ulogu visokoga obrazovanja u podizanju svijesti o inovacijama u sektoru istraživanja, eksploatacije, prerade i recikliranja metalnih i nemetalnih mineralnih sirovina prema modelu cirkularne ekonomije, te postaviti smjernice za digitalnu transformaciju ESEE područja. Digitalna transformacija obuhvaća digitalnu pedagogiju i sveučilišno-industrijsku suradnju (University-Business cooperation) unutar trokuta znanja koji čine sveučilišta s jedne strane, te istraživački instituti i sektorska industrija s druge dvije strane.

11th ESEE Dialogue Conference - Sustainable Resource Use – Tailings, Wastes, Slags (11. ESEE Konferencija i Dijalog – održiva upotreba resursa – jalovišta, otpadi, šljake) i dijalog serija je konferencija usmjerenih na sektor metalnih i nemetalnih mineralnih sirovina u ESEE području, koja je u posljednje četiri godine održana u četiri različite zemlje. Povezivanje s EIT RawMaterials zajednicom, sektorska legislative, razvoj obrazovanja, održiva upotreba resursa i inovacije kroz cijeli lanac vrijednosti mineralnih resursa glavne su teme konferencije (https://www.esee-dc.eu/en/).

Organizatori konferencije pozivaju zainteresirane stručnjake i javnost da 2. listopada 2019. prate događanje on-line između 13.00 i 16.00 sati na linku:

STREAM LINK


O EIT-u

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) neovisno je tijelo Europske Unije osnovano 2008. godine sa zadatkom razvoja inovacija unutar Europe. EIT sjedinjuje vodeće sektorske industrije, istraživačke i obrazovne institucije u dinamična prekogranična partnerstva pod nazivom Zajednica znanje i inovacija, svaka od njih posvećenja rješavanju specifičnih globalnih izazova Europske Unije. Zajednica znanje i inovacija EIT-a razvijaju inovativne proizvode i usluge, osnivaju nove kompanije i obrazuju nove generacije poduzetnika. Zajednički podupiru inovacije i poduzetništvo unutar EU i najbolje ideje preoblikuju u proizvode, usluge, radna mjesta i ekonomski rast.

O EIT RawMatrials-u

EIT RawMaterials najveći je konzorcij za ne-energetske mineralne sirovine na svijetu, s vizijom razvoja sektora mineralnih sirovina u važnu pozitivnu snagu Europe. Misija EIT RawMaterials-a je omogućiti održivu konkurentnost europskih minerala, metala i materijala duž cijelog lanca vrijednosti potičući inovacije, obrazovanje i poduzetništvo.

EIT RawMaterials obuhvaća više od 120 partnera u statusu glavnih ili pridruženih, te 190 projektnih partnera iz redova vodeće industrije, sveučilišta i istraživačkih instituta iz više od 20 EU zemalja. Partneri EIT Rawmaterials-a aktivni su unutar cijeloga lanca vrijednosti mineralnih sirovina; prospekcija, eksploatacija, oplemenjivanje, prerada, zamjenskih materijali, recikliranje i cirkularna ekonomija. Zajednička suradnja partnera s ciljem je pronalaska inovativnih rješenja za održivu opskrbu mineralnih sirovina u Europi.

EIT RawMaterials– razvoj sektora mineralnih sirovina u pozitivnu snagu Europe

Za više informacija pogledajte:  https://eitrawmaterials.eu/the-future-of-raw-materials-higher-education/

Eu flag2019 

The EIT Raw Materials  is supported by EIT,
a body of the European UnionTop