Vijest
30.09.2019

Otvorenje izložbe 'Naličja Učiteljskog fakulteta na njegovu 100. obljetnicu' Učiteljskog i Grafičkog fakulteta

Otvorenje izložbe Naličja Učiteljskog fakulteta na njegovu 100. obljetnicu, ostvarene u suradnji Učiteljskog i Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se u utorak 1. listopada 2019., s početkom u 15 sati, u Galeriji UFZG-a, Savska cesta 77.

Kroz suradnju s Učiteljskim fakultetom, polaznici kolegija Tisak i dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu promišljali su vizualni identitet UF-a i izradili svoje prijedloge rješenja. U četrdeset predanih rješenja mogu se prepoznati tri osnovna pristupa: harmonizacija postojećega logotipa, igra s prepoznatljivim obilježjima postojećega logotipa i osmišljavanje potpuno novoga rješenja logotipa Učiteljskog fakulteta. Svaki od navedenih pristupa nudi neke prednosti koje ne nalazimo u ostala dva.

Osim toga, umjetnički je izazov pred studentima bio oblikovati biljeg za 100. obljetnicu Učiteljskog fakulteta. Načini povezivanja biljega obljetnice s logotipom Fakulteta (aktualnim ili novo-predloženim) pokazali su se raznolikima: od integracije logotipa unutar oblika biljega, do apstraktnijih semantičkih i stilskih asocijacija s tradicionalnim ili prevratnim pokretima.

Suradnju su vodili s Učiteljskog fakulteta: prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak, doc. dr. sc. Kristina Cergol, doc. dr. sc. Nevenka Maras i izv. prof. art. Stjepko Rupčić, te s Grafičkog fakulteta: doc. dr. sc. Mile Matijević, Trpimir Jeronim Ježić, dipl. ing. i Ivan Pučić, mag. graph. tech.

Ovo je prvo u nizu događanja kojim Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježava svoju stotu obljetnicu, Dan Fakulteta i Svjetski dan učitelja.Top