Vijest
26.09.2019

Znanstvena konferencija 'CECIIS' početkom listopada na FOI-ju

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od 2. do 4. listopada 2019. godine organizira jubilarno 30. izdanje međunarodne znanstvene konferencije '30th Central European Conference on Information and Intelligent Systems' (CECIIS), koja će se održavati u prostorima FOI-ja u Varaždinu. Ova jubilarna obljetnica posvećena je aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost.


Okosnicu ovogodišnjeg programa čine tri predavanja eminentnih stručnjaka svjetskoga glasa. Profesor Wolf Rauch sa Sveučilišta Karl-Franzens u Beču održat će prezentaciju na temu '30 years of Information Science – a success story', profesorica Sirje Virkus sa Sveučilišta u Tallinu će prezentirati temu 'Digital Transformation in the higher education environment', a profesor Günter Müller sa Sveučilišta u Freiburgu temu pod nazivom 'Digital Transformation: better world or crisis of trust?'.

U okviru konferencije bit će prezentirani znanstveni radovi domaćih i inozemnih autora pristiglih na konferenciju u okviru jedanaest znanstvenih sekcija:

 • Computer Games;
 • Data and Knowledge Bases;
 • Education and Learning Analytics;
 • Emerging trends in ICT;
 • ICT Entrepreneurship and Innovation;
 • Intelligent Information Systems;
 • Quality of Software and Services;
 • Software Engineering;
 • Strategic Planning and Decision making;
 • Doctoral Student Section;
 • Student Poster and Presentation Section.

U popratnom programu, FOI će prezentirati svoje projektne aktivnosti, točnije 17 nacionalnih i europskih projekata, u kojima sudjeluje kao nositelj ili kao partner, a koji su većinom financirani iz fondova Europske unije.

Za sudionike konferencije pripremljene su i dvije stručne radionice na temu DIGITRANS metode – 'Digitrans fast forward' te analize podataka - 'Workshop on Data Analysis'.

Dio programa konferencije namijenjen je i studentima preddiplomskih i diplomskih studija kroz tzv. Studentsku sekciju, gdje će moći kroz prezentacije i postere izložiti rezultate svojih istraživanja potpomognutih informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (IKT). Glavni je cilj ove sekcije je potaknuti suradnju i umrežavanje domaćih i inozemnih studenata. Studentima doktorskog studija je namijenjen 11. Međunarodni doktorski seminar 2019., koji će im pružiti priliku za prezentiranje i raspravljanje o vlastitim prijedlozima istraživanja, za što će dobiti povratne informacije od stručnjaka iz tog područja. Studentski radovi također će biti objavljeni u Zborniku radova CECIIS 2019 konferencije.

Konferencija CECIIS i ove godine donosi stručni skup pod nazivom 'Računalne igre – stručna postignuća', kojem je cilj pružiti profesionalcima, studentima i drugim zainteresiranim dionicima mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća u domeni računalnih igara.

Uz sve navedeno, program konferencije obuhvaća i neformalni dio, koji uključuje turističku turu gradom Varaždinom te izlet u Međimurje.

Konferencija CECIIS 2019 će biti održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a financijski ju podržavaju tvrtke Infodom, Oracle i Dignet Software te Grad Varaždin i Varaždinska županija.Top