Vijest
16.09.2019

Agronomski fakultet partner u međunarodnom projektu o održivim prehrambenim sustavima

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od partnera u projektu pod nazivom „Transformation of European Food Systems Towards Sustainability by Transnational, Innovative Teaching" - TEFSI, koji podržava suradnju između partnerskih sveučilišta na razvoju, primjeni i edukaciji o inovativnim pristupima nastavnom materijalu, materijalima, metodama i alatima čime se povećavaju kompetencije sveučilišnih nastavnika te poboljšava kvaliteta i učinkovitost sveučilišne nastave.

Uporaba inovativnih metoda poučavanja u projektu odnosi se na predmete koji pokrivaju različite aspekte održivih prehrambenih sustava. Time se povećava svijest nastavnika o važnosti uključivanja pitanja održivosti u svakodnevna predavanja. Stoga projekt, koji je organiziran u sklopu programa Erasmus+ Strateško partnerstvo, predstavlja važan korak prema održivosti u području znanosti o hrani, poljoprivredi i srodnim znanstvenim temama u području znanosti o životu. 

Glavni koordinator projekta je University of Life Sciences (Varšava) uz konzorcij od devet partnera, u kojemu su, uz Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, još i University of Copehagen, University of Kassel, Munster University of Applied Sciences, University of Gastronomic Sciences (Pollenzo), ISARA (Lyon), Vytautas Magnus University Agriculture Academy (Kaunas) i Charles University (Prag).

Projekt je započeo dubinskom analizom stupnja uključivanja pitanja održivosti prehrambenih sustava u visoko obrazovanje od strane predavača partnerskih sveučilišta, alata za predavanje koji se koriste i perspektive za inovacije u ovom području. Nakon toga slijedi izrada kvalitetnih materijala za obuku te podučavanje o inovativnim alatima i konceptima podučavanja u sklopu pet međunarodnih edukacijskih događanja za osoblje partnerskih institucija. Edukacija za članove projektnoga tima održana je na Sveučilištu u Kopenhagenu na kojem su sudjelovala po četiri nastavnika sa svake partnerske institucije.

Prva edukacija za nastavnike u sklopu projekta održava se od 2. do 4. listopada 2019. za nastavnike sa Sveučilišta u Zagrebu, a osim nastavnika Agronomskog fakulteta dobro su došli i nastavnici sa svih sastavnica Sveučilišta. Predavači su nastavnici iz partnerskih institucija, a cilj edukacije je prijenos spoznaja o inovativnim metodama poučavanja vezano za održive sustave proizvodnje hrane.

Program

Polaznici edukacije primit će certifikate o završenoj edukaciji.

Zainteresirani nastavnici srdačno su pozvani da se prijave za edukaciju na e-mail adrese rbazok@remove-this.agr.hr i/ili mfuka@remove-this.agr.hr najkasnije do 27. rujna 2019.

Mrežna stranica projekta

WULS koordinator:
Dr. Dominika Średnicka-Tober
dominika_srednicka_tober@sggw.plTop