Vijest
28.06.2019

Veliki uspjeh profesora Sveučilišta u Zagrebu na Festivalu inovacija SVIIF 2019 u srcu kalifornijske Silicijske doline

Na prestižnoj lokaciji kalifornijske Silicijske doline u Santa Clara Convention centru održan je od 24. do 26. lipnja 2019. drugi po redu festival inovacija SVIIF 2019 (Silicon Valley International Invention Festival), na kojem su profesori sa Sveučilišta u Zagrebu ostvarili sjajan uspjeh osvojivši čak dvije medalje.

Zlatna medalja pripala je Dualnom označavanju u vidljivom i bliskom infracrvenom spektru sa sitotiskarskom tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić sa Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a srebrnom medaljom nagrađena je Interakcija s računalom u realnom vremenu bazirana na metodi za izdvajanja pokretnih elemenata iz statične pozadine slike autora Vladimira Cviljušca, također sa Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz inovatore Sveučilišta u Zagrebu zlatne medalje su još osvojili i Razbijač valova autora Tomislava Pokrajčića iz JEL-TOM d.o.o, Specijalni medicinski madrac ANTIFLUX AG autorice Bernarde Cecelje iz BERNARDA d.o.o. te Eko-Mundus autora Josipa Šinceka iz Tipos Resurs j.d.o.o., koji je osvojio i Posebno priznanje Tajvanske asocijacije inovatora.

Brončanim medaljama nagrađene su Motorizirana uzica za pse Walkee autora Damira Pilepića te Postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća autora Ivana Miluna.

Na festivalu je bilo prikazano dvjestotinjak inovacija iz 29 zemalja od kojih je ukupno sedam bilo iz Hrvatske, a sudjelovanje hrvatskih inovatora na festivalu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Hrvatske gospodarske komore te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

U društvu svjetske elite te velikog broja vrlo zanimljivih prezentiranih inovacija, hrvatski inovatori izazvali su iznimnu pozornost zainteresirane domaće i strane poslovne zajednice jer su svojim rješenjima prikazali odgovore na globalne probleme poput zaštite okoliša, upravljanja otpadom ili ublažavanja posljedica klimatskih promjena, što je rezultiralo priznanjem Ocjenjivačkog suda i odgovarajućim nagradama.

Ovogodišnji SVIIF 2019 festival se održao u organizaciji ženevskog PALEXPO-a, a domaćin inovatorima je bila IFIA (International Federation of Inventors’ Associations). Potporu su projektu pružili i WIPO (World Intellectual Property Organization), United Inventors Association of America, te sam grad Santa Clara.Top