Vijest
18.04.2014

Noć knjige 2014.

Već skoro sedamdeset godina 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Slijedeći svjetske trendove, a ujedno vrednujući i vlastitu baštinu, u Hrvatskoj se od 2012. na taj dan u večernjim satima održava Noć knjige.

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju te obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

          Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.               


U povodu Noći knjige, knjižare i knjižnice, škole, javni prostori i ustanove na širem području RH postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Noć knjige održava se i u specijalnim knjižnicama, muzejima, klubovima, kinima… (od 2014. godine i u bolnicama i zatvorima) povezujući u ljubav prema knjizi medicinare, muzealce, meteorologe, psihologe, arhitekte, fotografe… Knjižare toga dana posjetiteljima nude brojna sniženja i popuste, a knjižnice besplatna učlanjenja.

                                         Noć knjige


Top