Vijest
22.05.2019

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Grada Knina

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i kninski gradonačelnik Marko Jelić potpisali su u utorak 21. svibnja 2019. na kninskoj tvrđavi Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Grada Knina.

U pratnji rektora bili su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, prof. dr. sc. Jadranka Frece, prodekanica za znanost s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i prof. dr. sc. Josip Margaletić, prodekan Šumarskoga fakulteta.

Sveučilište u Zagrebu će Gradu Kninu staviti na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti razvoju grada Knina te pružati stručnu pomoć na projektima Grada Knina i obrazovanju kadrova. Kako bi se proveo Sporazum imenovat će se Odbor za suradnju sastavljen na paritetnoj osnovi, a članove će imenovati gradonačelnik i rektor Sveučilišta. Goste je primio gradonačelnik dr. sc. Marko Jelić, zamjenici gradonačelnika Kristina Perić i Marijo Ćaćić i predsjednica Gradskoga vijeća Vedrana Požar.

Predviđa se nastavak dosadašnjih i započinjanje novih projekata iz područja poljoprivrednoga poduzetništva i zaštite okoliša. Osim toga, predstavit će se i rješenja bolje prometne povezanosti Knina i to na znanstveni i stručan način - izvijestio je kninski gradonačelnik Jelić, dodavši da Knin teži razvoju koji se temelji na znanju u čemu će Sveučilište u Zagrebu, kao najveća znanstvena i obrazovna ustanova u regiji, itekako pomoći.

Rektor Boras je naglasio kako se sporazum potpisuje u povodu 350. godišnjice postojanja Sveučilišta u Zagrebu koje takve sporazume ima samo s još dva grada.

– Ovaj sporazum omogućit će da Sveučilište u Zagrebu pomogne u razvoju znanstvenih i obrazovnih kapaciteta u Kninu. Knin ima snage i ima dobru upravu i zato sam ponosan da ćemo pomoći – rekao je Boras.

Sporazum o suradnji potpisan je na Kninskoj tvrđavi, nakon čega su gosti obišli velebnu Tvrđavu i Spomen sobu.

Izvor: Grad KninTop