Vijest
20.05.2019

Izrada studijskog programa za razvoj videoigara u suradnji sa sveučilištima u SAD-u

Tim projekta Edu4Games na konferenciji u Dubrovniku

Doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskoga zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije, posjetio je tijekom travnja i svibnja dva sveučilišta u SAD-u: Sveučilište New York (engl. New York University) u saveznoj državi New York i Sveučilište Penn State (engl. Pennsylvania State University / Penn State) u saveznoj državi Pennsylvania.

Tijekom posjeta navedenim sveučilištima doc. dr. sc. Konecki održao je nekoliko predavanja iz područja tehnologije za pomoć studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju. Održao je i niz sastanaka s profesorima i djelatnicima spomenutih sveučilišta, kao i sastanak sa zamjenikom direktora Centra za videoigre Sveučilišta New York (engl. New York University Game Center) Ericom Zimmermanom na temu suradnje Sveučilišta New York sa Sveučilištem u Zagrebu na projektu izrade diplomskog studijskog programa u području razvoja videoigara.

doc. dr. sc. Mario Konecki i Eric Zimmerman
doc. dr. sc. Mario Konecki i Eric Zimmerman

Riječ je o projektu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) naziva Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara. Projekt Edu4Games je službeno započeo 22. ožujka ove godine kada je u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja potpisan ugovor o njegovom financiranju. Vrijednost projekta je gotovo 4 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti, a partneri na projektu su Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet organizacije i informatike. Voditelj projekta je prodekan za međunarodnu, međufakultetsku i međusveučilišnu suradnju Akademije dramske umjetnosti izv. prof. art. Davor Švaić.

U okviru projekta Edu4Games planira se razvoj novog diplomskog studijskog programa naziva "Dizajn i razvoj videoigara" s četiri usmjerenja i četiri programa cjeloživotnog učenja: dizajner videoigara, programer videoigara, producent videoigara i umjetnički dizajner videoigara. U izradi programa novog diplomskog studija, uz nastavnike, sudjelovat će i mnogi renomirani stručnjaci iz gospodarstva i civilnog sektora. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci – od 22. ožujka 2019. do 22. ožujka 2022.

U izvješću "Global Games Market 2018" poduzeće za istraživanje tržišta Newzoo navodi kako je vrijednost industrije videoigara u 2018. dosegla iznos od 137,9 milijardi dolara. Konstantan rast vrijednosti čini industriju videoigara jednom od najbrže rastućih industrija na svijetu. Temeljem navedenog može se zaključiti da će i potražnja za stručnjacima iz područja razvoja videoigara također konstantno rasti.

Prema podacima Klastera hrvatskih proizvođača videoigara (engl. CGDA - Croatian Game Developers Association), u Hrvatskoj posluje 30-ak poduzeća koja se bave razvojem videoigara. Prosječni godišnji prihodi ovih poduzeća rastu za više od 50%, no problem s kojim se suočavaju gotovo sva poduzeća je nedostatak obrazovanih stručnjaka.

Upravo zbog navedenog, uvođenje novih obrazovnih programa iz područja razvoja videoigara predstavlja strateški važan korak za hrvatsku industriju videoigara i za hrvatsko gospodarstvo.

O važnosti industrije videoigara bilo je govora i na konferenciji "Računalne igre 2018", održanoj u rujnu 2018. na Fakultetu organizacije i informatike. Inicijativu za održavanje ove konferencije dao je doc. dr. sc. Konecki, a suorganizatori konferencije bila su gotovo sva javna sveučilišta u Hrvatskoj. Na konferenciji su kao gosti predavači sudjelovali renomirani stručnjaci iz najuspješnijih hrvatskih poduzeća koja se bave razvojem videoigara.

Uz projekt Edu4Games, značajan doprinos obrazovanju u području razvoja videoigara predstavlja i srednjoškolski obrazovni program naziva "Tehničar za razvoj videoigara" koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo kao eksperimentalni program 2. svibnja ove godine. Ovaj četverogodišnji srednjoškolski program provodit će se već od školske godine 2019./2020. u Tehničkoj školi Sisak kao prvi srednjoškolski program ove vrste u Hrvatskoj, a upisi za sve osnovnoškolce zainteresirane za obrazovni program ove vrste počet će već u lipnju. Inicijativu za izradu srednjoškolskog programa "Tehničar za razvoj videoigara" dala je Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije – SiMoRa, a sam obrazovni program je izrađen pod vodstvom doc. dr. sc. Koneckog u okviru Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre koji djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa stručnjacima iz javnog i privatnog sektora.

Doc. dr. sc. Konecki je tijekom svog posjeta SAD-u ove godine s predstavnicima Sveučilišta Penn State razgovarao o mogućnosti dolaska studenata Sveučilišta Penn State na Sveučilište u Zagrebu u svrhu obrazovanja upravo u području razvoja videoigara i uporabe videoigara u obrazovanju, s ciljem osnaživanja međunarodne suradnje Sveučilišta u Zagrebu sa sveučilištima u SAD-u.

doc. dr. sc. Mario KoneckiTop