Vijest
18.04.2014

Znanstveni skup o Antunu Barcu

U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 24. do 26. travnja 2014. u Zagrebu i Crikvenici održavat će se znanstveni skup o Antunu Barcu.

Prva sjednica skupa održat će se u Zagrebu u četvrtak 24. travnja u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14. Pozdravne riječi nazočnima će uputiti predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za književnost akademik Ante Stamać i predsjednik Organizacijskog odbora Znanstvenog skupa o Antunu Barcu prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

U petak i subotu 25. i 26. travnja skup će se održavati u Crikvenici i na otoku Krku (raspored prema programu).

Plakat

Program

 

Antun Barac (Kamenjak kraj Crikvenice, 20.8.1884. - Zagreb, 1.11.1955.) bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 1950./1951.

 

   
                                                                              

M. Stančić (aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu)

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1917., a kao srednjoškolski profesor na Sušaku doktorirao je 1918. s tezom o poeziji Vladimira Nazora.
Od 1930. bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1947. redoviti član JAZU. Uredio je mnoge znanstvene edicije i antologije, a s Vladimirom Nazorom pisao je srednjoškolske udžbenike. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu bio je nakon rektorskog mandata.

Znatno je pridonio suvremenoj hrvatskoj znanosti o književnosti, posebno mjestu hrvatske književnosti u europskoj literaturi. Objavio je monografije o više hrvatskih književnika. Trg u Novom Zagrebu imenovan je njegovim imenom.Top