Vijest
09.05.2019

Sveučilište u Zagrebu na Kliofestu 2019.

U organizaciji Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti i suorganizatora od 14. do 17. svibnja 2019. održava se 6. Festival povijesti Kliofest 2019. Slogan je šestoga Kliofesta Pišem povijest.

Kliofest želi povezati one koji pišu tekstove o povijesnim temama i širu javnost, sve zainteresirane za zbivanja u davna ili sasvim nedavna vremena. Ove je godine organizirano sedam okruglih stolova, od kojih su neki vezani uz važne obljetnice: trideset godina od sloma socijalizma u Europi (1989.) odnosno od početaka tranzicije u Hrvatskoj, pedeset godina od iskrcavanja čovjeka na Mjesec (1969.) te osamdeset godina od postanka Banovine Hrvatske (1939.), ali i dva tematska: okrugli stol o postosmanskom nasljeđu u četiri grada u međuraću povezan s međunarodnom izložbom Gradovi u pokretu i Zafranovićevim filmom Duh vremena, koji će biti premijerno prikazan u Hrvatskoj, te okrugli stol o stradanju baštine u povijesti, potaknut nedavnim teškim oštećenjem pariške katedrale Notre-Dame u požaru.

Osim stotinjak hrvatskih sudionika, bit će i više od dvadeset stranih iz Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske, Češke, Poljske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Tu su i izložbe – ove su godine četiri izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a po jedna na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskom državnom arhivu i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Također, u petak 17. svibnja nastavlja se s Danom povijesti diljem Hrvatske – broj mjesta u kojima će biti različite povijesne manifestacije, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja se i ove godine povećao. Pedesetak hrvatskih nakladnika i nekoliko stranih izložit će svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije…

U okviru Dana povijesti u petak u 11 sati i festivalskoga programa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljen Projekt monografije o Sveučilištu u Zagrebu u povodu 350. obljetnice. 

 
PROGRAMSKA KNJIŽICATop