Vijest
20.02.2019

Promocija knjige "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje"

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 21. veljače 2019. u 12 sati održat će se promocija knjige "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje od A pa skoro do Ž" autorice doc. dr. sc. Maje Cigrovski Berković i prof. dr. sc. Lane Ružić.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Miroslav Dumić s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Branka Matković s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na promociji će sudjelovati prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma i Sanja Petrušić-Goldstein, urednica iz nakladničke kuće Znanje.

Osobe oboljele od šećerne bolesti često ne mogu pronaći preporuke o tome kako, koliko, kada i gdje vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontraindikacija i negativnih efekata, stoga je ideja ovoga priručnika upoznati kineziologe, liječnike, ali i oboljele od šećerne bolesti, kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil bolesnika kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može i ne smije – zamijeniti, već uz njih mora djelovati komplementarno. Svjetska dijabetološka federacija (IDF) kao jedan od uzroka epidemije šećerne bolesti navodi drastičan pad tjelesne aktivnosti i povećanje pretilosti te preporučuje minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan kako bi se spriječio razvoj bolesti i/ili ublažili njezini simptomi i posljedice.

Prof. dr. sc. Lana Ružić liječnica je, zaposlena kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin nastavni rad i znanstveni interesi usmjereni su na područje fiziologije sporta i vježbanja, kao i tjelesnog vježbanja za osobe koje boluju od kroničnih bolesti. Petnaest godina radila je kao medicinski savjetnik u nekoliko fitness-centara, a dodatno iskustvo koje je stekla kao učiteljica skijanja omogućilo joj je povezivanje znanosti i prakse u polju sportske medicine.

Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković liječnica je, specijalistica internistica, endokrinologinja i dijabetologinja. Radi u KBC "Sestre milosrdnice" i docentica je na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poseban interes usmjerila je na rad s oboljelima od šećerne bolesti, a znanstveni opus posvetila je istraživanjima vezano uz hipoglikemiju. POsvećena je dukaciji oboljelih, ali i podizanju svijesti o ranom prepoznavanju dijabetesa te načinima prevencije i liječenja, odnosno sprječavanja komplikacija koje bolest izaziva.Top