Vijest
14.02.2019

Svečano otvorenje 'Željezničke makete' na FPZ-u

Organizacijom Zavoda za željeznički promet u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa održana je svečana promocija otvaranja „Željezničke makete“. Svečanost je započela s pozdravnim govorima dekana Fakulteta prometnih znanosti Tomislava Josipa Mlinarića, predstojnika Zavoda za željeznički promet Mladena Nikšića i voditelja Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa Ivice Ljubaja i Denisa Šipuša. Glavni dio svečanosti je bila prezentacija izvođača projekta željezničke makete Roberta Šlaisa u kojoj su se prikazale sve mogućnosti rada na Željezničkoj maketi.

 

Željeznička maketa je veličine 3×7,5 metara, a sastoji se od oko 120 metara kolosiječne mreže, 104 pokazivača signalnih znakova, 65 skretnica, 2 željezničko-cestovna prijelaza u razini te 4 službena mjesta. Vozni park makete broji 11 modela željezničkih vučnih vozila i preko 50 vučenih vozila. Računalno je upravljana pomoću programskog paketa iTrain.

Željeznički promet predstavlja složen dinamički sustav koji je potrebno nastavnim planom i programom prikazati u teoretskom i praktičnom okruženju studentima željezničkog smjera studija Promet. U želji da se studentima vizualiziraju organizacijske, tehnološke, tehničke i sigurnosne značajke željezničkog prometnog sustava razvijen je projekt Željezničke makete u sklopu Laboratorija za sigurnost željezničkog prometa na Zavodu za željeznički promet Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor fotografije: Josip Petrlić, student Fakulteta prometnih znanostiTop