Vijest
28.12.2018

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mostaru i tvrtke KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d. d.

U petak 28. prosinca 2018. potpisan je Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mostaru i tvrtke KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d. d.

Na temelju zajedničkoga interesa za međusobnim povezivanjem, ovaj će tripartitni Sporazum o suradnji omogućiti sudjelovanje doktora znanosti, zaposlenika tvrtke KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d.d., u izvođenju nastave na studijima Sveučilišta u Mostaru.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d.d. Darinko Bago. Svečanost potpisivanja održana je u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je ovoga Sporazuma ojačati suradnju između akademske zajednice i gospodarstva budući da su znanost, tehnologija i inovacije pokretači gospodarskoga razvoja zemlje. Također, aktivnim uključivanjem gospodarstva u rad akademske zajednice pridonijet će se osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

Koncar_SuM_SuZ_sporazum_prosinac2018

„Jedna od misija Sveučilišta u Zagrebu davanje je podrške ostalim sveučilištima, a posebno Sveučilištu u Mostaru, u njihovom razvoju i podizanju kvalitete studijskih programa i istraživačkoga rada. Povezivanje sveučilišta s gospodarstvom, pogotovo s onim tvrtkama koji ulažu u istraživanja te u čijem sastavu djeluju znanstveni instituti pridonose razvoju društva u cjelini.“, istaknuo je na svečanosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Sporazum je sklopljen na temelju Odluke o izvođenju nastave nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske, koju je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio 2009., te njezinih kasnijih dopuna (2012., 2013., 2015., 2018.), kao i Sporazuma o suradnji sklopljenoga između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru 2009.

„Sporazum o Suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA sa Sveučilištem u Mostaru od strateške je važnosti za podizanje kvalitete nastave i znanstveno-istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru. Izravno pridonosi našoj reformi koja ide prema uključivanju praktičara u nastavu, ali i oblikovanju postojećih i novih studijskih programa prilagođenih potrebama tržišta. Ovo je pravi primjer sinergije gospodarstva i znanosti i kao takav treba pridonijeti bržem razvoju tehnologije i inovacija, što je uvjet razvoja društva. Zahvalni smo rektoru Borasu i predsjedniku Uprave gospodinu Bagi na uključivanju Sveučilišta u Mostaru u ovaj sporazum“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

„Kao što smo ponosni na poslovne rezultate, istraživanje i razvoj, nova tržišta i proizvode – ponosni smo i na suradnju s akademskom zajednicom, koja se odvija kroz brojne oblike suradnje. KONČAR fakultetima i školama daje podršku u obliku modernizacije infrastrukture; raznim nagradama potičemo izvrsnost studenata tijekom preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, a sa znanstvenom i stručnom zajednicom usko surađujemo i kroz prepoznavanje, definiranje i implementaciju niza projekata kojima se, kroz ravnopravnu suradnju obiju strana, jača sprega s gospodarskim sektorom. Sporazum koji smo danas potpisali samo je još jedna potvrda intenzivne suradnje s visokoobrazovnim institucijama. Danas u KONČARU radi 39 doktora znanosti (za usporedbu, 2000. godine bilo je pet doktora znanosti) i uvjeren sam da posjeduju brojna znanja koja bi bila dragocjena studentima Sveučilišta u Mostaru. Ovaj sporazum svojevrsna je poveznica i s projektom „Upravljanja znanjem“ za koji smo 2015. potpisali sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je to koji je dio KONČAR-eva programa Digitalizacije koji je uklopljen u sve pore našega poslovanja“, naveo je predsjednik Uprave KONČARA Darinko Bago.Top