Vijest
17.12.2018

Održan III. Sveučilišni božićni koncert

U nedjelju 16. prosinca 2018. u veličanstvenom sakralnom zdanju arhitekta Jurja Denzlera, crkvi sv. Antuna na sv. Duhu, s početkom u 20 sati održan je III. Sveučilišni božićni koncert.

 

 


Od sveučilišnih zborova (po načelu izmjene svake godine) nastupili su:

1. Akademski zbor „Vladimir Prelog“ Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije

2. Pjevački zbor Učiteljskog fakulteta Zagreb odsjek Petrinja „Magistri Petrinienses

3. Mješoviti zbor Prirodoslovno - matematičkog fakulteta „Cantus naturae

Posebni gosti koncerta - ansambl Collegium pro musica sacra - izveli su vrlo raritenu skladbu Ivana Leopolda Šebelića iz 17. stoljeća misu Sacrum omnium Sanctorum Leopoldinum.

Koncert u punoj crkvi sv. Antuna započeo je uvodnim obraćanjem i pozdravom glavnoga koordinatora programa Universitas cantat maestra Josipa degl' Ivellia, a nakon njega se okupljenoj publici obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras prigodnim riječima u kojima je istaknuo proslavu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu kao i europske, civiliacijske i kulturne vrijednosti koje se promiču u okviru programa Universitas cantat glazbom i glazbeno-izvedbenom umjetnošću.

Zborovi su izveli raznolik i sadržajan program, od narodnih advenstkih i božićnih napjeva iz naših krajeva, preko djela velikih svjetskih skladatelja do duhovne glazbe Afrike što je ostavilo upečatljiv dojam na pubilku.

Na završetku koncerta svima se obratio fra Tomislav Glavnik OFMConv. u ime domaćina te izrazio zahvalnost i radost već trećega susreta i koncerta sveučilišne zajednice upravo na Svetom Duhu.

Nakon koncerta svi izvođači su počašćeni prijateljskim domjenkom i pićem u obližnjoj samostanskoj dvorani.

 Top