Vijest
05.12.2018

Održana tribina u povodu 100. međunarodnoga priznanja za inovacije sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

U utorak 4. prosinca 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Inovacije, treća misija Sveučilišta. Tribina je organizirana u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije koje su sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija. Tribinu su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Vijeće za tehnološki razvoj HAZU, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske.

Program je započeo uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i akademika Slobodana Vukičevića u ime predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, nakon čega su uslijedila uvodna izlaganja. Gospodin Bruno Radojica iz Sektora za inovacijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održao je izlaganje pod nazivom Inovacije i gospodarski razvoj, a prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga govorio je o inovacijama na Sveučilištu u Zagrebu.

Na tribini su uslijedila predstavljanja dviju inovacija Sveučilišta u Zagrebu koje su nedavno nagrađene u Las Vegasu (SAD). Riječ je o projektu RUCONBAR - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom Građevinskoga fakulteta, koji je predstavio dekan prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, te o  projektu Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova Fakulteta prometnih znanosti, koji je predstavio dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić. Uslijedila je rasprava sudionika.

Tribinom koja se održava u povodu osvajanja 100. priznanja za inovacije na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija Sveučilište u Zagrebu želi predstaviti inovacijski potencijal svojih sastavnica. Također, cilj je i pokazati da dobra suradnja između fakulteta i gospodarske zajednice može rezultirati stvaranjem vrlo uspješnih proizvoda te uspješnih ostvarenja na međunarodnoj razini.

Sveučilište u Zagrebu potiče i druge zainteresirane da se uključe u partnerski odnos sa Sveučilištem u stvaranju inovativnih proizvoda. U tom smislu, tribina Inovacije, treća misija Sveučilišta prigoda je da se raspravi i o poboljšanju modela tih oblika međusobne suradnje.Top