Vijest
02.11.2018

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

U subotu 3. studenoga 2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proslavljen je Dan Sveučilišta u Zagrebu. Svečanošću u HNK-u ujedno je obilježen početak 350. akademske godine, u kojoj Sveučilište u Zagrebu započinje s proslavom ove značajne obljetnice.

Program svečane sjednice započeo je obraćanjem nazočnima rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa izlaganjem Sveučilište u Zagrebu na početku 350. akademske godine
(govor rektora .pdf)
te pozdravnim govorima visokih uzvanika. Na svečanosti su govorili predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dijana Vican, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Radovan Fuchs, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske gospođa Renata Margaretić-Urlić.

Također, događanju su prisustvovali rektori i prorektori svih hrvatskih sveučilišta: prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta.

Svečanosti su nazočili brojni strani rektori, sa sveučilišta iz Ljubljane, Maribora, Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Bihaća, Tuzle, Zenice, Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Skopja, Bitole, Crne Gore, Prištine, Tetova i Tirane.

U nastavku rektor je dodijelio 19 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2018. te  posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta.

Prije početka svečanosti, tijekom kretanja prorektora i dekana predvođenih rektorom Sveučilišta u Zagrebu prema zgradi HNK-a, u vremenu od 9.30 do 9.35 sati kratkotrajno je obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

   
   
   
   
   

Istoga dana, u subotu 3. studenoga 2018. u 14 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu održan je Drugi rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana. Riječ je o skupu na kojemu su sudjelovali rektori sveučilišta s toga područja, a čiji je cilj unaprijediti suradnju i zajedničko djelovanje u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

Program obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu nastavljen je u ponedjeljak 5. studenoga 2018.

U auli Sveučilišta u 11 sati svečano su dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2017./2018.

Nakon svečane dodjele spomen-medalja, sveučilišno izaslanstvo je u 12.30 sati na groblju Mirogoju položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Također, istoga dana, u auli u 14 sati, rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je nagrade studentima športašima za ak. god. 2017./2018.

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

POPIS DOBITNIKA NAGRADA I PRIZNANJA

PRIZNANJA STUDENTIMA ŠPORTAŠIMA ZA AK. GOD. 2017./2018.Top