Vijest
25.10.2018

Sveučilište u Zagrebu osvojilo dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane medalje na izložbi ARCA i AGRO ARCA

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA i Sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA koji su se održavali od 18. do 20. listopada 2018. u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnici u Zagrebu, inovativni projekti sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojili su dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane medalje. Na Izložbi i Sajmu sudjelovale su četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu s devet inovativnih projekata.

Geotehnički fakultet predstavio se s dvjema inovacijama pod nazivom Solarna fotokataliza za zaštitu zraka iznad poljoprivrednih površina autora Ivane Grčić, Lucije Radetić, Elizabete Radetić, Ivane Melnjak te Optimalan sustav za pročišćavanje voda solarnom fotokatalizom autora Ivane Grčić, Vitomira Premur, Radetić Luke, Radetić Elizabete, za koje su nagrađeni dvjema zlatnim medaljama.

Fakultet prometnih znanosti predstavio je inovaciju pod nazivom Razvoj inteligentne kooperativne cestovne stanice autora prof. dr. sc. Sadka Mandžuke, za koju je nagrađen brončanom medaljom.

Metalurški fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje ove su se godine na izložbi ARCA predstavili svaki s po tri inovacije.

Metalurški fakultet nagrađen je s jednom srebrnom medaljom za inovaciju pod nazivom Razvoj Cu-Al-Mn legure s prisjetljivosti oblika autora Ivane Ivanić, Stjepana Kožuha, Roberta Pezera, Tamare Holjevac Grgurić, Ladislava Vrsalovića, Mirka Gojića i dvjema brončanim medaljama za inovacije pod nazivom Simulacija kaljenja vodenim sprejom korištenjem naprednih numeričkih alata za primjenu u modernoj metalurškoj proizvodnji autora Jakova Baleta, Martine Lovrenić-Jugović, Ladislava Lazića, Damijana Cerinski te Prekretnica u dizajnu i sintezi lakih inženjerskih legura za zrakoplovnu i svemirsku industriju autora Franje Kozine, Zdenke Zovko Brodarac i Mitja Petriča.

Fakultet strojarstva i brodogradnje nagrađen je s dvije srebrne medalje i to za inovaciju pod nazivom Robot za igranje šaha autora Leona Malnara te Bionička šaka autora Davora Širinića i Luke Miškovića.

AGRO ARCA 2018. AGRO ARCA 2018.

Tijekom tri dana trajanja izložbe i sajma predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Glavna tema događanja je bila pametna poljoprivreda o čemu su na konferenciji "Pametna poljoprivreda – upotreba novih tehnologija u poljoprivredi" raspravljali stručnjaci iz akademske i znanstvene zajednice te gospodarskoga sektora.

Međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2018. i Sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, a suorganizatori su bili Sveučilište u Zagrebu, Inovacijski centar Nikola Tesla, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora (IFIA), a partner HAMAG BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.  Izložba i Sajam održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti i obrazovanja, te pod supokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Generalni sponzor bio je Končar - Elektroindustrija d. d.Top