Vijest
19.10.2018

Predstavljen projekt CIuK - Centar izvrsnosti u kemiji

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 12. listopada 2018. predstavljen je veliki infrastrukturni projekt koji označava prekretnicu u daljnjem radu Kemijskoga odsjeka Fakulteta.

Svrha projekta je opremanje Kemijskoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta znanstveno-istraživačkom opremom za provođenje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja iz svih područja kemije i povezanih interdisciplinarnih područja. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Centru izvrsnosti u kemiji odobreno je financiranje u iznosu od 71.620.005,91 kuna bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija.

Sredstva će se utrošiti za opremanje četrnaest laboratorija i računalnoga centra Kemijskoga odsjeka, koji će nakon realizacije projekta biti dostupni za korištenje djelatnicima znanstveno-istraživačkih institucija iz Hrvatske i inozemstva te istraživačima iz gospodarskoga sektora.

Realizacija projekta CIuK osigurat će potrebne znanstveno-istraživačke kapacitete za razvoj Kemijskoga odsjeka PMF-a u vodeći nacionalni i regionalni centar izvrsnosti iz područja kemije. Suvremeno opremljeni laboratoriji zadovoljit će potrebe ciljanih skupina i krajnjih korisnika, a projekt će dugoročno omogućiti nova znanstvena dostignuća, povezivanje s gospodarstvom, unapređenje ishoda učenja te povećanje mobilnosti istraživača u Europskom istraživačkom prostoru.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su Radovan Fuchs kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, a događaj su uveličali i predstavnici akademske zajednice, gospodarskoga sektora te studentice i studenti Kemijskoga odsjeka PMF-a.

CIuK_2018Top