Vijest
17.09.2018

70 godina studija stomatologije / dentalne medicine na Sveučilištu u Zagrebu

U utorak 25. rujna 2018. u 11 sati u hotelu Westin Zagreb održat će se svečana akademija povodom proslave 70 godina studija stomatologije / dentalne medicine i predstaviti monografija.

Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine. Postalo je nužno školovati visokoobrazovane liječnike kako bi se stanovništvu sačuvalo zdravlje usne šupljine. Stoga je u sklopu Medicinskoga fakulteta osnovan Odontološki odsjek na koji se upisalo prvih 47 studenata, ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih dijelova SFR Jugoslavije jer je zagrebačko Sveučilište već bilo poznato po dugoj tradiciji i kvaliteti obrazovanja.

Godine 1962. Stomatološki odsjek Medicinskoga fakulteta osamostaljuje se i postaje Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na početku petogodišnji studijski program tijekom godina postaje šestogodišnji preddiplomski i diplomski integrirani Studij dentalne medicine. Na njegov oblik, trajanje i specifičnosti utjecali su mnogobrojni čimbenici kao što su međunarodne vizitacije, uvođenje Bolonjskoga procesa studiranja te Europska komisija koja je sudjelovala u preoblikovanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Uz redoviti šestogodišnji studij na hrvatskom jeziku, akademske godine 2017./2018. uveden je i istovjetni studij na engleskom jeziku na koji se tada upisalo prvih šesnaest studenata. 

Izvrsni stručnjaci već punih 70 godina tijekom svojega kliničkoga rada pružaju kvalitetnu liječničku uslugu pacijentima diljem svijeta. Ustrajnost u izvrsnosti, odabiru najboljih studenata, primjena novih materijala i tehnologija te ulaganje u nastavni i nenastavni kadar konstanta je već punih sedam desetljeća.Top