Vijest
04.07.2018

Sveučilište u Zagrebu potpisalo u Rimu Memorandum o razumijevanju s Pontifikalnim sveučilištem Antonianum

U utorak, 26. lipnja 2018. godine, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, je u Rimu na Pontifikalnom sveučilištu Antonianum, s članovima izaslanstva Sveučilišta u Zagrebu, prorektoricom za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivanom Čuković-Bagić i prorektorom za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Milošom Judašom te doc. dr. sc. Andrejom Sršen s Hrvatskih studija, potpisao Memorandum o razumijevanju s prorektorom Pontifikalnog sveučilišta Antonianum prof. dr. sc. fra Agustinom Hernandezom.

U istoj prigodi je i izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru na čelu s prorektoricom za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanjom Bijakšić te s članovima, prorektorom za znanost i razvoj prof. dr. sc. Ivom Čolakom i prof. dr. sc. fra Ikom Skokom s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, potpisalo Memorandum o razumijevanju s Pontifikalnim sveučilištem Antonianum jednakoga sadržaja.

Svečanom su potpisivanju nazočili i veleposlanici pri Svetoj Stolici: Nj. E. Neven Pelicarić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske, Nj. E. Slavica Karačić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Bosne i Hercegovine i Nj. E. Carlos Avila Molina, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Hondurasa. Veleposlanici su posebno zahvalili izaslanstvu Sveučilišta u Zagrebu na iskazanom interesu za teme integralne ekologije koja uključuje ne samo prirodno-ekološke probleme suvremenog svijeta, već i društveno-ekonomske, što i znanstvena zajednica danas sve više prepoznaje kao važno znanstveno uporište.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je na sastanku, koji je prethodio svečanom potpisivanju, kako je za Sveučilište u Zagrebu važno promicanje europskih vrijednosti kroz aktivnosti koje proizlaze iz samog Memoranduma, te zahvalio na suradnji članovima delegacije Pontifikalnog sveučilišta Antonianum, kao i veleposlanicima pri Svetoj Stolici koji su nazočili sastanku.

Poslije svečanog potpisivanja izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu posjetilo je hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu i papinski Zavod Sv. Jeronim gdje ih je primio rektor preč. Bože Radoš.

Istoga je dana rektor prof. dr. sc. Damir Boras zajedno s prof. dr. sc. fra. Ikom Skokom gostovao na Vatikanskom radiju u emisiji u kojoj su govorili o značenju potpisanih Memoranduma za akademsku zajednicu i o budućoj suradnji.

Izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu je sljedeći dan, na čelu s prorektoricom Ivanom Čuković-Bagić, zajedno s izaslanstvom Sveučilišta u Mostaru prisustvovalo na Trgu svetoga Petra u Vatikanu općoj Papinoj audijenciji kojom su prilikom primljeni na rukoljub Papi Franji te mu uručili i prigodni poklon u ime rektora prof. dr. sc. Damira Borasa i rektora prof. dr. sc. Zorana Tomića, a od Pape dobili uobičajene poklone.

Nakon audijencije je Nj. E. Neven Pelicarić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, ugostio izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici gdje se razgovaralo o daljnjoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Pontifikalnog sveučilišta Antonianum.Top