Vijest
19.06.2018

'Doživite Šangaj u srcu Zagreba!' - 38 godina prijateljstva dva grada

Šangaj i Zagreb obilježavaju 38 godina prijateljstva izložbom fotografija i plakata renomiranih kineskih umjetnika koja je u ponedjeljak 18. lipnja 2018. otvorena u zagrebačkoj Galeriji Forum. Izložba Kreativni Šangaj bit će otvorena svega nekoliko dana te uz klasičan izložbeni postav posjetiteljima nudi i virtualan let iznad Šangaja u pravom balonu na vrući zrak postavljenom u prizemlju Galerije. Izložba je dio međunarodnoga projekta Čudesni Šangaj koji u samom srcu Zagreba posjetiteljima pruža sasvim neobičan doživljaj Šangaja.   

Simboličnim otkrivanjem fotografije šangajskoga Bunda (napućena šetnica na zapadnoj strani rijeke Huang Pu), zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i zamjenica direktorice Ureda za informiranje Gradske uprave Grada Šangaja Su Rongjuan službeno su otvorile izložbu.

Uz stotinjak uzvanika otvorenju su prisustvovali i mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, savjetnik za gospodarstvo Veleposlanstva NR Kine Liu Kai  i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Dobri odnosi dvaju gradova nastavljaju se i kroz projekt Prozor Šangaja koji od 2002. provodi Knjižnica grada Šangaja. U sklopu projekta donirane su knjige predstavnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Knjižnice grada Zagreba i Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebačka izložba bit će otvorena za javnost do 22. lipnja 2018. Ulaz je besplatan.

Kreativni Šangaj_lipanj2018Top