Vijest
15.06.2018

Svečano proglašeni novi članovi HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 14. lipnja održana je svečanost na kojoj je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić proglasio novih 10 redovitih članova, 8 dopisnih članova, 10 članova suradnika, kao i 6 reizabranih članova suradnika koji su izabrani na skupštini Akademije 10. svibnja.Novoproglašeni redoviti članovi su: u Razredu za društvene znanosti akademik Arsen Bačić i akademik Željko Tomičić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademik Tomislav Cvitaš i akademik Goran Muić, u Razredu za medicinske znanosti akademik Dražen Matičić i akademkinja Mirna Šitum, u Razredu za filološke znanosti akademik Marko Samardžija, u Razredu za književnost akademkinja Željka Čorak, u Razredu za likovne umjetnosti akademik Igor Rončević te u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju akademik Davorin Kempf.

Novi dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: Davor Rodin u Razredu za društvene znanosti, Silvio Ferrari iz Italije u Razredu za književnost, Vanda Grubišić iz SAD-a u Razredu za prirodne znanosti, Jadranka Gvozdanović iz Njemačke u Razredu za filološke znanosti, Ivan Mirković iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Živko Pavletić iz SAD-a u Razredu za medicinske znanosti, Harry White iz Irske u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju te Peter Wriggers iz Njemačke u Razredu za tehničke znanosti.

Novoproglašeni članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: u Razredu za društvene znanosti Anđelko Akrap, Vladimir Strugar i Stjepan Ćosić, u Razredu za prirodne znanosti Vlasta Ćosović i Tvrtko Korbar, u Razredu za medicinske znanosti Lovorka Grgurević, u Razredu za likovne umjetnosti Krešimir Rogina i Vinko Penezić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hana Breko Kustura i u Razredu za tehničke znanosti Sanja Steiner.

Za članove suradnike Hrvatske akademije ponovno su proglašeni Silvia Tomić u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Miloš Judaš (prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu) u Razredu za medicinske znanosti, Mira Menac-Mihalić i Marko Tadić u Razredu za filološke znanosti, Nenad Fabijanić u Razredu za likovne umjetnosti i Jurica Sorić u Razredu za tehničke znanosti.

Nakon ovogodišnjih izbora u Hrvatskoj akademiji je ukupno 144 redovitih članova, 130 dopisnih članova i 87 članova suradnika. Akademik Goran Muić, rođen 1969., ujedno je i najmlađi redoviti član HAZU. Najstariji je akademik Drago Grdenić, rođen 1919., koji je 1959. postao izvanredni član, a 1973. redoviti član.

U svom uvodnom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić kazao je da se izborom novih članova Akademija obnavlja, podsjetivši na mnoge istaknute osobe iz hrvatskog znanstvenoga i umjetničkoga života koji su bili Akademijini članovi, posebno na one koji su preminuli od zadnjih izbora 2016. „Ima više izvrsnih kandidata nego što ima mjesta u Akademiji, ali bitno je da su oni koji su izabrani izvrsni i da su to osobe iza kojih stoje djela nacionalnoga i međunarodnoga značenja. Izbor novih članova pokazatelj je i vrijednosti za koje se Akademija zalaže, a Akademija i akademici uvijek su njegovali kult rada. Akademija nije samo skup struka, nego i skup ličnosti. Vjerujem da će novoizabrani akademici služiti na čast, nastaviti djelo svojih predšasnika i da će svojim izborom i radom potvrđivati misiju Akademije da bude savjest i svijest nacije, jedna od najvećih konstanti i i simbol koji daje poruku društvu. Akademija je neovisna, nepristrana, i za razliku od drugih institucija ona nema parcijalnih interesa. Stoga Akademija jamči i stabilnost i jedinstvo nacije. U Akademiji postoji samo jedna Hrvatska. Hrvatska akademija se čuje, ali po prvi put Akademija se i sluša jer njeni stavovi ulaze u društvo. Po prvi put postoji svijest da društvo treba Akademiju i više se ne moramo nametati društvu“, kazao je akademik Kusić, podsjetivši na povijesnu ulogu Akademije u izgradnji hrvatskog nacionalnog identiteta i borbi za očuvanje hrvatske državnosti. Podsjetio je i na aktivnost HAZU u 2017. kada je organizirala 438 različitih događanja. Iznio je i podatke da je Akademija u svojih 157 godina objavila ukupno 6368 edicija, od čega 244 u 2017. Posebno je istaknuo nakladnički niz Modernizacija prava od 40 knjiga i ediciju Hrvatska prirodna i kulturna dobra.

Nakon govora predsjednika Akademije, kratka obrazloženja o novoizabranim dopisnim članovima Akademije pročitao je glavni tajnik akademik Pavao Rudan, a tajnici pojedinih Akademijinih razreda pročitali su obrazloženja za novoizabrane redovite članove i članove suradnike svog razreda. Potom je uslijedilo uručivanje povelja svim novim članovima Akademije.

Akademkinja Mirna Šitum zahvalila je u ime svih novih članova poručivši da je svatko od njih unio srce u svoja znanstvena i umjetnička djela te dugi niz godina ustrajao u vjerovanju da svojim marljivim radom i dosljednim stavovima sudjeluje u izvrsnosti.

Nakon zahvale uslijedio je glazbeni program u kojem je violinist Orest Shourgot uz glasovirsku pratnju Domagoja Gušćića izveo djela Souvenir a Steinbrück Franje Krežme i Thais Meditation Julesa Masseneta.

Uz akademike, svečanosti proglašenja prisustvovali su brojni uzvanici i predstavnici hrvatskoga političkoga, znanstvenoga, kulturnoga i javnoga života, među kojima je bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice Republike dr. sc. Mate Granić, izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, kao i članovi obitelji novoizabranih članova Akademije.

Izvor vijesti: službene mrežne stranice HAZUTop