Vijest
11.06.2018

Izaslanstvo pet sveučilišta iz Sankt Peterburga posjetilo Sveučilište u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je u petak  9. lipnja 2018. visoko izaslanstvo Odbora za znanost i visoko obrazovanje (Committee for Science and Higher Education) iz Sankt Peterburga (Rusija) i rektore / prorektore pet sveučilišta iz Sankt Peterburga. Izaslanstvo je predvodio gospodin Andrey S. Maksimov, ministar i voditelj Odbora uz Yurija A. Snisarenka, direktora Koordinacijskoga centra za znanstvene, tehničke i obrazovne programe.

Radni je sastanak održan u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14), a sastanku su, uz rektora Borasa, sa zagrebačkoga sveučilišta nazočili: prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, prof. dr. sc. Ivan Koprek, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i prodekan prof. dr. sc. Ivan Šestak, prof. dr. sc. Tomica Hrenar, prodekan za međunarodne odnose Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, prof. dr. sc. Silvio Hrabar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Zdenko Kovač s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Marina Dabić s Ekonomskoga fakulteta, doc. dr. sc. Petra Turčić s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branka Roščić.

Svrha radnoga sastanka bila je razgovor o daljnjem razvoju akademske suradnje s ruskim sveučilištima, kako u okviru bilateralne sveučilišne suradnje, tako i u okviru europskih projekata za visoko obrazovanje Erasmus+ i Obzor2020.

Naime, Sveučilište u Zagrebu ima plodnu suradnju s nekoliko sveučilišta, napose sa St. Petersburg State University, a pri ovomu susretu potpisani su i novi bilateralni sporazumi sa sljedećim sveučilištima:

  • St. Petersburg University of Management Technologies and Economics (rektor Oleg G. Smeshko)
  • St. Petersburg State Pediatric Medical University (razvojna direktorica Tatiana A. Zhelninova)
  • St. Petersburg State Chemical Pharmaceutical University (prorektorica Yulia G. Ilynova)
  • Russian State Hydrometeorological University (rektor Valeriy L. Mikheev)
  • Herzen State Pedagogical University of Russia (prorektorica Julia A. Komarova)

Rusko visoko izaslanstvo nastavilo je radni posjet i u Gradu Zagrebu, u povodu 50. obljetnice prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, koji ujedno slavi 315. obljetnicu utemeljenja od strane cara Petra I. Velikoga 1703. Ovaj grad, danas značajno europsko kulturno središte, bio je glavni grad Ruskoga Carstva od utemeljenja sve do Ruske revolucije 1917.Top