Vijest
15.03.2018

Rješenje o priznanju patenta za izum 'Sklop kružne sonde za uzimanje uzoraka tla'

Sektor za patente Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo početkom veljače 2018. usvojilo je zahtjev Sveučilišta u Zagrebu za priznanje patenta po prijavi P20131025A, podnesenoj 29. listopada 2013. pod nazivom "Sklop kružne sonde za uzimanje uzoraka tla".

Nositelj patenta je Sveučilište u Zagrebu, a izumitelji su: prof. dr. sc. Milan Mesić s Agronomskoga fakulteta, Dragec Tukač i Ivo Juras.

Predmetni izum se odnosi na sklop kružne sonde za istovremeno uzimanje više uzoraka tla, odnosno na sklop sa zakretnim mehanizmom pri čemu je omogućeno istovremeno uzimanje uzorka tla pomoću najmanje dvije, a najviše 16 pojedinačnih sondi. Izum sadrži i spremnik za prikupljanje uzoraka, namijenjen za istovremeno uzimanje prosječnog uzorka tla te izradu karata plodnosti tla metodom kriginga. Ovom inovacijom povećana je brzina uzorkovanja tla i rada općenito te se omogućava ponovljivost vađenja uzorka tla na isti način, što je do sada bilo teško izvedivo. Pritom se slojevi ne miješaju, a to je jedan od najvažnijih čimbenika u analizi plodnosti tla.

Nadalje, uzorkovanje tla postaje preciznije, a brzina izvedbe je 4 do 6 puta brža od uobičajene. Sklop kružne sonde smatra se visokoučinkovitim te zamjenjuje 8 do 10 radnika. Na stroju se lako može implementirati GPS tehnologija s točnim koordinatama.

Rješenje Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo

Isprava o patentu

Više informacija o patentuTop