Vijest
14.03.2018

Izaslanstvo Republike Čile posjetilo Sveučilište u Zagrebu

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Erasmus+ staff week za partnerska sveučilišta iz Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Izraela, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Crne Gore i Čilea. Program je započeo u ponedjeljak 12. ožujka 2018. te će trajati do petka 16. ožujka 2018.

U okviru programa nalazi se i izaslanstvo Čilea koje je na radni sastanak primio prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Miloš Judaš uz voditeljicu Ureda za međunarodnu suradnju dr. Branku Roščić.  

U izaslanstvu Čilea bili su: konzul Republike Čile te zamjenik voditelja Misije u Zagrebu Maximiliano Jara, Andrea Cibotti, koordinatorica Programa međunarodne suradnje CONICYT (Nacionalno povjerenstvo za znanstvena i tehnološka istraživanja), Rodrigo Carcamo, ravnatelj Međunarodnih odnosa Sveučilišta u   Magallanesu te Angélica Anabalón, voditeljica za međunarodne projekte Papinskoga katoličkoga sveučilišta Čile. 

Tema je razgovora bila jačanje formalne institucijske suradnje unutar akademskih programa sveučilišta, kao i podizanje šire akademske suradnje na razinu nadležnih nacionalnih komisija. Po tom pitanju sastanku su nazočili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH izv. prof. dr sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice te državni tajnik dr. Matko Glunčić

S obirom na činjenicu da u Čileu živi stotine tisuća Čileanaca koji imaju hrvatske korijene, razmatrana je  mogućnost proširenja akademske i kulturne ponude u okviru čileanskih sveučilišta koja bi bila otvorena za lokalno stanovništo. Iz tog razloga sastanku je nazočila i predstavnica Sredisnjega državnoga ureda za Hrvate izvan RH, gospođa Croatijana Orešković, voditeljica ureda za pravna pitanja, kulturu i obrazovanja. Upravo tijekom ovoga tjedna Predsjedica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović odlazi u službeni posjet Republici Čile te će tom prigodom Predsjednica posjetiti Sveučilište Magallanes u pokrajini Punta Arenas u kojoj je najbrojnija hrvatska dijaspora.

2018_ozujak_cile_delegacija_712x385Top