Vijest
12.03.2018

Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja uvršten među europske primjere dobre prakse suradnje između akademskoga i poslovnoga sektora

U sklopu inicijative University-Business Cooperation koja se provodi od strane Europske komisije, Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI) koji od 2012. djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu uvršten je među europske primjere dobre prakse suradnje između akademskoga i poslovnoga sektora. Kao jedan od prvih karijernih centara osnovanih na nekom visokom učilištu u Hrvatskoj, CPSRK FOI time je dobio vrijedno priznanje na europskoj razini.

U proteklih šest godina djelovanja Centar za podršku studentima i razvoj karijera istaknuo se kao jedan od vodećih karijernih centara na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koji aktivno radi na poboljšanju kvalitete cjelokupnoga iskustva studiranja za studentice i studente FOI-ja na način da ih podržava, motivira i karijerno usmjerava, neovisno od studijskog programa. Studenti FOI-ja zavisno od studijskoga programa koji pohađaju, studij mogu završiti kao prvostupnici/magistri informatike ili prvostupnici/magistri ekonomije.

Kroz mnogobrojne aktivnosti i događanja koja organizira tijekom cijele akademske godine Centar pomaže studentima kako bi se uspješno nosili s akademskim izazovima, napredovali kroz studij i počeli graditi svoju karijeru već tijekom studentskih dana, s posebnim naglaskom na aktivnosti u suradnji s poslodavcima kao najvažnijim partnerom CPSRK-a. Primarne aktivnosti CPSRK-a u suradnji s poslodavcima uključuju:

  • financijsko, logističko i mentorsko podržavanje studentskih inicijativa i natjecanja,
  • organizacija Tjedna karijera,
  • posjete poduzećima,
  • pozvana predavanja i radionice od strane poduzeća,
  • administracija i provedba stručne studentske prakse,
  • informiranje o prilikama za zaposlenje putem portala cpsrk.foi.hr i Facebook stranice,
  • podrška studentskom poduzetništvu kroz projekt Startup@FOI,
  • objave priča uspješnih FOI alumnija...

Centar uspostavlja i njeguje aktivnu suradnju s 50-ak poduzeća na godišnjoj razini te dodatno pruža studentima podršku u provedbi stručne prakse u jednom od gotovo 700 poduzeća s kojima Fakultet organizacije i informatike ima potpisan sporazum o suradnji. Kroz sve te aktivnosti, ne samo da koristi studentima pri širenju izbora za stručnu praksu koja je za studente na završnoj godini diplomskih studija obavezna, ili pri izboru prvog poslodavca i lakšem pronalasku posla, već koristi i poslodavcima u pronalasku profesionalnih kadrova za razvoj svog poslovanja.

Sve spomenute aktivnosti prepoznate su, ne samo od drugih visokih učilišta u Hrvatskoj kojima je CPSRK mentor u osnivanju karijernih centara, već i od strane Europske komisije u sklopu provedbe projekta University-Business Cooperation. Naime, u sklopu spomenutoga projekta, kojemu je cilj pružiti sveobuhvatniji i ažurniji uvid u stanje suradnje između poslovnoga i akademskoga sektora u Europi, odabrano je 40-ak primjera dobre prakse na razini cijele Europe. Primjer CPSRK-a, kao jedini karijerni centar iz Hrvatske se tako našao u društvu drugih pozitivnih primjera renomiranih europskih obrazovnih institucija, istraživačkih centara i poduzeća.

Primjeri svi dobrih praksi dostupni su na mrežnoj stranici projekta, a izvještaj o CPSRK-u možete preuzeti putem sljedeće poveznice.Top