Vijest
09.03.2018

Mjesec frankofonije 2018.

Mjesec frankofonije u Hrvatskoj slavlje je svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj. Slavi se tijekom cijeloga ožujka, a organizirano je na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju prisutnih u Zagrebu (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska, Maroko) i uz potporu Francuskih alijansi u Hrvatskoj te brojnih drugih hrvatskih udruga i kulturnih institucija.


Međunarodni dan frankofonije slavi se svake godine 20. ožujka. Ove godine Mjesec frankofonije slavit će se u 15 gradova diljem Hrvatske s više od 100 kulturnih i društvenih događanja (film, kazalište, izložbe, koncerti, predavanja, natjecanja i sl.). Središnji je događaj ovogodišnjega Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj koncert Joseph Edgar Trija koji će se održati u utorak 20. ožujka u 20 sati u Klubu Sax.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Sveučilište u Zagrebu sudjelovat će s dva koncerta studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu 13. i 14. ožujka u 19 sati, u dvorani Stančić/Huml Muzičke akademije. Studenti će izvoditi djela francuskih skladatelja u rasponu od 18. do 21. stoljeća.

Program Mjeseca frankofonije


 

Mois de francophonie_mars_2018

 

O frankofoniji:

Frankofonija je izraz kojim se označavaju zemlje u kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji značajna pripadnost francuskom jeziku ili kulturi. Međunarodna organizacija za frankofoniju (Organisation internationale de la Francophonie), koje je Hrvatska od 2004. pridruženi član, okuplja te zemlje te nastoji razviti aktivnu solidarnost među njima s francuskim jezikom kao poveznicom. Važne smjernice misije OIF-a danas su promocija francuskoga jezika, ali i kulturne i jezične raznolikosti, podupiranje obrazovanja na svim razinama, promicanje mira, demokracije i ljudskih prava kroz kulturni dijalog te razvoj suradnje u službi održivoga razvoja.

Frankofonija_logoTop