Vijest
09.03.2018

Preminuo Milko Kelemen - hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog te počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

U Stuttgartu je u 94. godini života preminuo profesor Milko Kelemen, ugledni glazbenik, skladatelj, dirigent i pedagog te počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Milko Kelemen je rođen 30. ožujka 1924. u Slatini. Studirao je i diplomirao skladanje u razredu Stjepana Šuleka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1945. - 1952.) te se glazbeno usavršavao u Parizu i Freiburgu. Kao stipendist Humboldtove zaklade radio je u Siemensovu elektroničkom studiju u Munchenu, a kasnije boravio u Berlinu kao stipendist Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD).

Od 1954. do 1969. predavao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je vodio kolegij skladanja nakon čega odlazi u Visoku glazbenu školu u Dusseldorfu, a od 1973. do umirovljenja 1989. profesor je skladanja u Visokoj glazbenoj školi u Stuttgartu.

Godine 1961. osnovao je Muzički biennale Zagreb, međunarodni festival suvremene glazbe, i bio njegov prvi predsjednik. Tako je, ne samo kao skladatelj, nego i kao vrlo uspješan organizator utirao put suvremenim i avangardnim težnjama u hrvatskoj glazbi.

Nagrađivan je brojnim nagradama, među brojnim inozemnim i glazbenim, 1984. je dobio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Godine 2014. mu je dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu s objašnjenjem članova stručnoga povjerenstva: "Milko Kelemen je osoba iznimnoga svjetskoga ugleda koja je značajno pridonijela napretku hrvatske i ne samo glazbene kulture."

Sveučilište u Zagrebu izražava najdublju sućut obitelji Kelemen.Top