Vijest
19.02.2018

Rektor Boras na konferenciji 'Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora'

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatska gospodarska komora, u partnerstvu sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, organizirali su konferenciju Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora, koja se održala 13. veljače 2018. u zagrebačkom hotelu Westin i na kojoj je o stvaranju jedinstvenoga digitalnoga tržišta na području Europske unije govorio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Na konferenciji su sudjelovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.

Stvaranje jedinstvenoga digitalnoga tržišta na području Europske unije jedan je od temeljnih ciljeva Europske komisije, stoga se u sklopu konferencije održao i Dijalog s građanima. Dijalog je format neposredne komunikacije Europske komisije s javnošću putem kojega Komisija želi osnažiti razmjenu mišljenja s građanima o budućim smjerovima razvoja EU-a, a svi sudionici bili su u prilici izravno postaviti pitanje potpredsjedniku Ansipu.

U raspravi koja je uslijedila rektor Boras istaknuo je da se i na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a mora osigurati jednakost između država članica koje u ovom trenutku nedostaje u nizu europskih inicijativa i politika, što je osobito vidljivo u području znanosti i inovacija.

Nakon konferencije rektor je pozvan na izdvojeno neformalno druženje s potpredsjednikom Ansipom gdje su imali priliku podijeliti iskustva i mišljenja o strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta, razvoju digitalnog tržišta i digitalizaciji općenito.Top