Vijest
16.02.2018

Dan otvorenih vrata Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

U petak 16. veljače 2018. u 10 sati na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (Marulićev trg 20) održat će se svečano otvorenje Dana otvorenih vrata kojemu će prisustvovati i rektor prof. dr. sc. Damir Boras. Dan otvorenih vrata izvrsna je prilika da se srednjoškolci i šira javnost upoznaju s programima koje Fakultet nudi u STEM području - kemiji, kemijskomu inženjerstvu i tehnologiji.

Tijekom cijeloga dana srednjoškolci i učenici osnovnih škola, kao i svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati na nizu zanimljivih radionica koje su pripremili mladi asistenti i profesori s velikim entuzijazmom (od pripreme slonovske paste za zube, kemijskoga vulkana do izrade kapsule lijeka 3D printerom).

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu međunarodno je prepoznatljiva nastavna i znanstveno-istraživačka ustanova s gotovo stogodišnjom (od 1919.) tradicijom izvrsnosti. Uz mnogobrojne znanstvene projekte, Fakultet ostvaruje i istraživačko-razvojne te stručne suradnje, ne samo s kemijskom i farmaceutskom industrijom, već i elektroničkom i elektrotehničkom, metalskom i raznim prerađivačkim industrijama (Pliva, INA, Končar, Siemens, Janaf, Tehnix...). Tako je u razdoblju 2008.-2017. ostvareno 50-tak međunarodnih (H2020, FP6, UKF, EUREKA, bilateralni) i 50-tak nacionalnih projekata (HRZZ, MZO, HAMAG-BICRO), te više od 200 stručno-razvojnih suradnji s javnim i gospodarskim sektorom. Također, Fakultet ostvaruje znanstvenu i stručnu suradnju i s drugim fakultetima i institutima te raznim državnim tijelima i agencijama, osobito u području akreditacije (HAA) i zaštite okoliša (HAOP).

Zapošljivost studenata po završetku studija je vrlo dobra – u 6 mjeseci po diplomiranju zaposli se više od 70 posto inženjera i magistara. Također, Fakultet je akreditiran od Europske federacije nacionalnih inženjerskih udruga (FEANI) tako da završeni studenti tehničkoga usmjerenja mogu dobiti i Europsku inženjersku iskaznicu s kojom se izravno mogu zapošljavati u većini država EU.

Tijekom Dana otvorenih vrata mogu se posjetiti svi Zavodi, a također se nude i razne zanimljive radionice. Nadalje, nadograđujući uspješne suradnje s raznim subjektima u gospodarstvu, na otvorenju će biti potpisan još jedan izuzetno važan sporazum o suradnji na znanstvenim, istraživačkim, razvojnim, komercijalnim i obrazovnim projektima s tvrtkom SIEMENS.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi koji tek razvijaju interes za istraživanje. S Udrugom za darovitost Dar pokrenuta je suradnja čime će i Fakultet sudjelovati  u poticanju kreativnosti i inovativnosti nadarene djece za područje kemije, kemijskoga inženjerstva i tehnologije.

Istoga dana i INA Industrija nafte predstavit će program stipendiranja studentica iz STEM područja (Engineers MOL ProgramMe), što je još jedna vrlo privlačna novost kako za sadašnje, tako i za buduće studente.

ProgramTop