Vijest
06.10.2017

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu ispratio više od 400 studenata na studiranje u zimskom semestru izvan RH

Nakon Dana dobrodošlice za strane studente koji su došli studirati na Sveučilište u Zagrebu (više na poveznici), središnji Ured za međunarodnu suradnju ispratio je više od 400 studenata Sveučilišta u Zagrebu koji su otišli studirati u zimskom semestru na partnerska sveučilišta diljem Europe i svijeta.

Većina studenata, njih 370, otputovalo je na Erasmus+ studijski boravak i Erasmus+ stručnu praksu unutar Europske unije. U najvećem broju studenti će studirati na njemačkim, talijanskim i španjolskim sveučilištima, dok će studenti na stručnoj praksi dodatno usavršavati vještine kod njemačkih i španjolskih poslodavaca. Najveći odaziv pokazali su studenti Ekonomskoga, Filozofskoga i Pravnoga fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Nastavno, ove akademske godine očekuje se još oko 500 studenata koji bi trebali otići na mobilnost i u ljetnom semestru. Pripreme za njihov odlazak su u tijeku.

Europska komisija raspisuje javni natječaj za financiranje aktivnosti Erasmus+ programa na kojem središnji Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prijavljuje projektni prijedlog. Temeljem uspješno odobrenoga projektnoga prijedloga za 2017., Sveučilištu je odobreno financiranje navedenih mobilnosti iz sredstava Europske Unije. Studentima je za oba semestra na raspolaganju 1.578.500,00 eura za studijski boravak i 484.500,00 eura za stručnu praksu, ukupno 2.063.000,00 eura (15.441.142,4 kn prema projektnom tečaju 1 euro = 7.4848 kn).  Radi se o nepovratnim sredstvima, a prosječna stipendija po studentu iznosi između 360-560 eura/mjesecu, ovisno o vrsti mobilnosti i državi u koju odlazi student. Postoji i mogućnost veće stipendije za studente s posebnim potrebama te studente slabijega socioekonomskoga statusa.

 Svim studentima želimo uspješan boravak na studiju i stručnoj praksi na našim parnerskim sveučlištima!Top