Vijest
18.04.2017

Noć knjige 2017.

Svečano otvorenje manifestacije Noć knjige 2017. održat će se u petak 21. travnja točno u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na otvorenju šeste Noći knjige bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Brojni sudionici (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremili su više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti. Sveučilište u Zagrebu sa svojim sastavnicama također sudjeluje u programu.

Noć knjige je manifestacija koja daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu. U Hrvatskoj se održava svake godine 22. travnja, dan uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige (donesen odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996.) u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. dovršio svoju Juditu.

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige se od 2014., potaknuta iskustvima i uz pomoć organizatora u Hrvatskoj, održava u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. i u Bosni i Hercegovini. Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH te odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Više možete pročitati ovdje.Top