Vijest
15.03.2017

Konferencija 'Competitiveness Day' na Ekonomskom fakultetu

U organizaciji Financijskoga kluba, specijalizirane studentske udruge osnovane 2005., koja svojim članovima pruža dodatno financijsko obrazovanje, održat će se konferencija Competitiveness Day (Dan konkurentnosti) u četvrtak 23. ožujka u 14 sati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Dvorani 14. Tema ovogodišnje konferencije je brzorastuća i profitabilna IT industrija. Cilj je analizirati konkurentnost hrvatskoga IT sektora, predstaviti aktualne trendove i procijeniti daljnji razvoj u ovoj industrijskoj grani.

Na početku konferencije ekonomski stručnjaci će na temelju pokazatelja detaljnije upoznati publiku sa stanjem u promatranoj industriji; konkuretnosti hrvatskoga i svjetskoga IT sektora, njegovoga utjecaja na ostale sektore i makroekonomske veličine. Kroz panel raspravu Od startup-a do uspješnih hrvatskih poduzeća razgovarat će se o počecima, usponima i padovima nekoliko najpoznatijih hrvatskih IT poduzeća. U samoj završnici konferencije predstavit će se hrvatska poduzeća koja svojim inovativnim rješenjima olakšavaju učenje i istodobno pomiču granice u IT industriji.


PROGRAM:
14.00 - 14.15 - Otvaranje konferencije i uvodna riječ
14.15 - 15.15 - Konkurentnost hrvatskog i svjetskog gospodarstva - Ekonomski institut Zagreb
15.15 - 15.30 - Stanka
15:30 - 16:30 - Panel: Od startup-a do uspješnih hrvatskih poduzeća - tvrtke Infinum, Serengeti, Agrivi
16:30 - 16:45 - Stanka
16:45 - 18:00 - Inovacije u IT industriji - tvrtke Photomath, STEMI

Tvrtku Infinum osnovala su dvojica studenata FER-a na prvoj godini fakulteta, a trenutno izvoze softver po cijelome svijetu. Zajedno s tvrtkom Serengeti su se plasirali na Delloitovu listu najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi. Serengeti razvija napredne i složene poslovne aplikacije i mrežne stranice kojima pristupaju stotine tisuća posjetitelja diljem svijeta. Agrivi, hrvatski agri-tech startup za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom proglašen je najboljim startupom na Startup Nations Summitu 2014. u Južnoj Koreji.

U zadnjem dijelu Konferencije pod nazivom Inovacije u IT industriji priliku za predstavljanje svojih inovacija imat će PhotoMath, tvrtka čiji osnivači, gledajući popularnu seriju Teorija velikog praska, osmislili edukativnu aplikaciju s više od 40 milijuna preuzimanja koja u samo nekoliko sekundi, pomoću kamere pametnoga telefona, korisnicima dijelim svijeta omogućuje rješavanje matematičkih zadataka. Tvrtka STEMI izmislila je robota-pauka koji učenje čini zabavnim!

Hrvatski informatički i telekomunikacijski sektor premašio je godišnji prihod od 20 milijardi kuna i trenutno zapošljava više od 22 tisuće ljudi, a trend otvaranja novih radnih mjesta posebice je izražen u području razvoja softvera i računalnih usluga, koji raste posljednjih sedam godina. Izvoz softvera i IT usluga narastao je čak 45 posto u posljednje dvije godine. Ovakvi rezultati potvrđuju značajnost IT sektora u Hrvatskoj te nude mogućnosti za napredak.
Top