Vijest
17.02.2017

Preminuo profesor i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, profesor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu 2001., preminuo je u petak 17. veljače 2017. u 79. godini života.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić bio je redoviti profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i studirao filozofiju i teologiju. Nakon studija u Zagrebu pohađao je Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu, gdje je doktorirao 1971. Ubrzo postaje asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu - na Katedri fundamentalne teologije. Godine 1976. izabran je za docenta, a od 1999. i za redovitoga profesora. Dužnost dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta obavljao je akademske godine 1998./1999. Za rektora Sveučilišta u Zagrebu bio je izabran 18. rujna 2001., ali je na tu dužnost dao ostavku (prihvaćena na Senatu 20. prosinca 2001.), ne stupivši na dužnost rektora.

Predavao je kao gost predavač na mnogim fakultetima i institutima u zemlji i inozemstvu. Područja njegova znanstvenoga rada bila su filozofija, teologija i književnost. Objavio je niz djela duhovnih razmatranja i pouka te pokrenuo masovne molitvene skupove. Bio je utemeljitelj Centra za duhovnu pomoć te član Društva književnih prevodilaca.

Profesorovo tijelo bit će izloženo na groblju Mirogoj u ponedjeljak 20. veljače od 9 sati, a sveta misa bit će u kapeli Krista Kralja u 10 sati. Nakon mise bit će iskazana počast ukopa.
Top