Vijest
16.02.2017

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz 410. obljetnicu njezina osnutka svečano će se obilježiti u srijedu 22. veljače 2017. u 12 sati u prostorima Knjižnice (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4). Nakon proslave svojega Dana, središnja hrvatska knjižnica priređuje manifestaciju Dani otvorenih vrata NSK u četvrtak i petak, 23. i 24. veljače. Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata zainteresiranoj javnosti omogućen je obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, Referentnoj zbirci, čitaonicama, zatvorenome spremištu knjiga, tiskari i knjigovežnici.

U sklopu manifestacije bit će priređena radionica Ručna izradba uveza, gdje će se, između ostaloga, predstaviti tehnike ručne izradbe uveza i ukrašavanja knjiga. Kroz šetnju digitalnom knjižnicom posjetitelje će se upoznati s digitalnom i digitaliziranom građom Knjižnice okupljenom na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata korisnicima je omogućeno vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine. Manifestacija je prilika svima zainteresiranima da zavire u prostor najveće hrvatske knjižnice i upoznaju se sa složenim djelatnostima koje obavlja te s vrijednom građom koju čuva u svojem bogatom fondu. Knjižnica danas posjeduje oko 3 milijuna svezaka, 130 kilometara polica s knjigama i 46 digitalnih zbirki.

Program Dana otvorenih vrata NSK 2017.:

četvrtak, 23. veljače i petak, 24. veljače

o 11 sati, 13 sati – Šetnja digitalnom knjižnicom, predstavljanje u malome predvorju NSK

o 13 sati – Ručna izradba uveza, radionica u knjigovežnici NSK.

Obilasci Knjižnice uz stručno vodstvo u 10, 12 i 14 sati.

Za obilazak Knjižnice potrebno se prijaviti na e-adresu otvorena vrata@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska Knjižnica će potvrditi slobodan termin.

Za sudjelovanje u radionici Ručna izradba uveza potrebno se predbilježiti na e-adresu srakic-mutak@remove-this.nsk.hr.Top