Vijest
29.03.2016

Prva robotska neurokirurška operacija - poziv na prezentaciju

Prezentacija prve robotske neurokirurške operacije koja označava početak kliničkih ispitivanja u sklopu razvojnoga projekta RONNA (robotska neuronavigacija) održat će se u četvrtak 31. ožujka 2016. u 14 sati u amfiteatru Kliničke bolnice Dubrava.

 


Projekt RONNA bavi se razvojem robotiziranoga sustava za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji. Projekt je pokrenut prije sedam godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga.

Uz početno financiranje putem državnih programa i sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatske zaklade za znanost i Europskoga fonda za regionalni razvoj, RONNA je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine. U sklopu projekta izvedena je 10. ožujka 2016. prva robotizirana stereotaktička neurukirurška operacija, čime je započela faza kliničkih ispitivanja sustava, i to je prva takva operacija u ovom dijelu Europe. Trenutačno u svijetu postoji tek nekolicina robotskih sustava za primjenu u neurokirurgiji, uglavnom u eksperimentalnoj primjeni. RONNA svojim tehnološkim karakteristikama, prema spoznaji autora, nadilazi mogućnosti postojećih rješenja.

RONNA 2016.

Neki od ostvarenih rezultata su kvalitetnije i brže obavljanje operativnih zahvata, manja invazivnost zahvata, brži oporavak pacijenta (kraći boravak u bolnici, niži troškovi), bolje iskorištavanje bolničkih operativnih resursa, ovladavanje novim znanjima i uvođenje novih tehnologija u medicinsku praksu.

Idejni začetnici projekta su prof. dr. sc. Bojan Jerbić (voditelj projekta), doc. dr. sc. Darko Chudy i prof. dr. sc. Gojko Nikolić.

Za sudjelovanje na prezentaciji prijaviti se možete ovdje.

Više o robotskoj neuronavigaciji možete pročitati ovdje.Top