Vijest
12.03.2016

Proslavljen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i 20. obljetnica od Ugovora o položaju i djelovanju u sastavu Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u prigodi 20. obljetnice od potpisivanja Ugovora o položaju i djelovanju u sastavu Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka proslavljen je Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.


 

Uz zagrebačkog nadbiskupa i velikog kancelara KBF-a kardinala Josipa Bozanića te domaćina, dekana KBF-a prof. dr. sc. Tončija Matulića, sjednici u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati nazočili su i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Predrag Šustar, te ostali visoki uzvanici iz sveučilišnoga, znanstvenoga, kulturnoga i vjerskoga života, kao i profesori i djelatnici KBF-a. Sjednici su prisustvovali i živi potpisnici Ugovora, ondašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Šunjić i ondašnji dekan KBF-a akademik Franjo Šanjek.

Danas se rado sjećamo blagopokojnog kardinala Franje Kuharića i pok. predsjednika Hrvatskog državnog sabora akademika Vlatka Pavletića, kao supotpisnike Ugovora – rekao je dekan Matulić uvodeći u svečanu sjednicu, te dodao kako prisjećanje na povijesne događaje nije prigoda za pretresanje povijesti, nego za osobno otvaranje posebnom nadahnuću da nam pokaže smjer razvoja našeg Fakulteta u nadolazećoj budućnosti za koju vjerujemo da dolazi iz Božje ruke.

U svom je obraćanju kardinal Bozanić podsjetio da je na današnji dan 1869. Hrvatski sabor izglasao zakonski članak „ob utemeljenju sveučilišta u glavnom gradu Zagrebu“, u kojem se „Vladi zemaljskoj nalaže, da učini shodne korake, da se nadbiskupski licej zagrebački preustroji u fakultet teologijski“. Povijest visokog školstva u Zagrebu, nastavio je Kardinal, usko je povezana sa Zagrebačkom (nad)biskupijom i onim razvojnim procesom što ga je još u 13. stoljeću pokrenuo zagrebački biskup Stjepan II. Babonić osnivanjem filozofsko-teoloških studija. Možemo reći da je Sveučilište u Zagrebu izraslo u stoljetnom procesu kojemu je Zagrebačka (nad)biskupija bila kolijevka – istaknuo je Kardinal. Osvrćući se na obljetnicu potpisivanja Ugovora, kazao je da on regulira specifičan položaj KBF-a u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, te dodao da je taj Ugovor postao model i za slične ugovore sklopljene naknadno između drugih hrvatskih teoloških fakulteta i sveučilišta.

Dan KBF-a_ozujak2016

Ugovor sa Svetom Stolicom daje snagu Sveučilištu u Zagrebu jer je taj ugovor iznad Ustava Republike Hrvatske. No i danas imamo napade na autonomiju i zajedništvo Sveučilišta, upravo kada je riječ o programima Katoličkog bogoslovnog fakulteta – rekao je rektor Boras. Događa se, nastavio je, da neki ne žele priznati da su to u zakonitom postupku akreditirani programi, te da su u potpunosti kvalitetni na najvišoj mogućoj razini. Sveučilište će uvijek disati hrvatski, ali prije svega ono će tragati za istinom – zaključio je rektor Boras.

Ministar Šustar u svom je obraćanju izdvojio tri vrednote utkane u Katolički bogoslovni fakultet; kritičnost bez koje moderno europsko društvo ne može funkcionirati; dijalog i razboritost. Ova nas institucija, istaknuo je Šustar, treba učiti kako tu razboritost steći da je mi na vlasti znamo upregnuti za boljitak hrvatskoga društva. Pozvao je na suradnju i zajedništvo jer, kako je rekao, ne možemo razjedinjeno, moramo razborito.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner napomenuo je da danas obilježavamo dan kada je ispravljena velika nepravda koju je komunistička vlast 1952. godine nanijela KBF-u. Bio je to ujedno i pokušaj raskida s tradicijom hrvatskog naroda, pokušaj da se iskorijeni kršćanski duh i kršćansko nasljeđe u čijem su okrilju Hrvati gradili svoje vrijednosti i identitet – rekao je akademik Reiner. Podsjetio je na bitnu ulogu Hrvatskog sabora u ispravljanju te povijesne nepravde jer je već 1990. to rješenje komunističke vlasti bilo proglašeno ništavnim. Hrvatski sabor se time i sam vratio svojoj povijesnoj ulozi prijatelja sveučilišta, obrazovanja i znanosti – zaključio je akademik Reiner. 

Svečanost proslave nastavljena je u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa, gdje su uručene diplome licencima teoloških znanosti i diplomantima svih studijskih smjerova, kao i priznanja najuspješnijim studentima. U svom prigodnom obraćanju kardinal Bozanić je rekao kako je ovaj susret znak novosti ovoga vremena. Dragi studenti, kazao je Kardinal, vi ste znak i nositelji te novosti kojoj danas svjedočimo, a koja nije ovdje živjela prije 30 ili 40 godina. S tom novošću, vi dajete društvu ono što vam pruža studij teologije – duhovnu vertikalu koju ste pozvani unositi u naše društvo – zaključio je kardinal Bozanić.

Izvješće o životu i radu KBF-a u protekloj akademskoj godini podnio je dekan Matulić, a skupu su se još obratili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Anđelko Domazet, prodekan za akademske poslove Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani doc. dr. sc. Tadej Stegu, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu doc. dr. sc. Vladan Tatalović, te dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Hrabar.

Kardinalov govor sa svečane sjednice možete pročitati ovdje.Top