Vijest
24.02.2016

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 23. do 26. veljače

U povodu obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Knjižnici je 22. veljače 2016. upriličena svečanost kojoj su nazočili brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske. Kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabran je 22. veljače kao spomen na 1483. godinu kada je Hrvatska dobila svoj prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je tiskan nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja.


Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra kulture Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Krešo Zadro, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu te izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u protekloj 2015. godini kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske baštine te se osvrnula na buduće projekte

U povodu proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od utorka 23. do petka 26. veljače 2016. održat će se i manifestacija Dani otvorenih vrata NSK.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata svima zainteresiranima omogućen je obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 13, 15 i 17 sati u trajanju od dva sata, koji uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio fonda. Uz razglede Knjižnice, za posjetitelje su priređene radionice Darujmo knjizi bolji život, Glagoljične minijature od slameGlagoljična pisanica i Glagoljica pletena papirom, predstavljanje kataloga Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, kao i humanitarni program Zaklade NSK Knjigom za knjige.

Svo vrijeme manifestacije održavat će se humanitarni program Zaklade NSK “Knjigom za knjige” –  projekt prikupljanja novca za udžbenike djeci slabijega imovinskoga statusa.

Više o događanju možete pročitati ovdje.Top