Vijest
23.02.2016

Krenulo odbrojavanje do početka Europskih sveučilišnih igara

Službenim pokretanjem satova za odbrojavanje do početka Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. (ESI 2016), simbolično je u nedjelju 21. veljače obilježen početak posljednje faze priprema za najveći multi-sportski događaj u povijesti Republike Hrvatske.

Ostalo je još samo 140-ak dana do otvaranja Igara, pripreme su u punome jeku i nema dvojbe kako nas očekuje velika dvotjedna priredba koja će okupiti preko 5000 studenata sportaša iz čitave Europe i predstaviti Hrvatsku u nezaboravnom svjetlu. Zaključci su to sa ceremonije pokretanja satova, koji su istovremeno započeli s odbrojavanjem u Zagrebu i Rijeci.

Od ovoga su tjedna tako zagrebački Trg bana Josipa Jelačića i prostor ispred Gradske knjižnice Rijeka u blizini Korza bogatiji za nove upečatljive instalacije koje će podsjećati sve građane na skoro održavanje Igara.

Uz kratke pozdravne govore kojima su Igre predstavljene brojnim okupljenim građanima, čast da u Zagrebu pokrenu satove imali su ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar, gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar te predsjednik Europskih sveučilišnih igara doc. dr. sc. Zrinko Čustonja uz pomoć vrijednih volontera. U isto vrijeme riječki su sat pokrenuli gradonačelnik Vojko Obersnel, prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prljić Samardžija te potpredsjednik Europskih sveučilišnih igara Haris Pavletić.

Nezaobilaznu ulogu imao je i hrčak Hrki, službena maskota Igara koja je bila zadužena za podizanje atmosfere, a u čemu su mu pomogli i brojni studenti volonteri koji su trg i šetnicu pretvorili u veliki sportski poligon. Naime, na Igrama čije se otvaranje održava 13. srpnja bit će zastupljen dvadeset i jedan sport, od kojih se samo dio mogao vidjeti na ovom događanju.

Satovi, koji ustvari zajednički predstavljaju sami logo Igara te slogan koji glasi „Srce vjeruje - um ostvaruje“ postaju nezaobilazna znamenitost dvaju gradova te trajni podsjetnik na domaćinstvo ovog jedinstvenog sportskog događanja.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da se uključe u uspješnu provedbu Igara te naglasili kako prijave za volontere traju sve do 1. travnja, a kako mjesta još ima govori i činjenica kako će biti potrebno i do dvije tisuće volontera uključenih u organizaciju i provedbu Igara.

Prijave te sve dodatne informacije zainteresirani mogu pronaći ovdje.Top