Vijest
29.02.2016

Projekt EUphony orkestra na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu

Od ponedjeljka 22. veljače 2016. Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu bit će domaćin međunarodnoga projekta 'EUphony orkestar' koji je prije pet godina inicirala s Akademijom Liszt Ferenc iz Budimpešte. Projekt će okupiti studente sedam muzičkih akademija iz šire regije koji će nakon tjedan dana priprema održati koncerte pod umjetničkim vodstvom Mladena Tarbuka te izvesti djela Blagoja Berse, Dore Pejačević i Richarda Straussa.    


Prvi koncert turneje održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u ponedjeljak 29. veljače 2016. u 19.30 sati. Nakon zagrebačkog nastupa uslijedit će i izvedbe u gradovima partnerskih Akademija – Ljubljani, Grazu i Budimpešti.

Projekt 'EUphony orkestar' pokrenut je prije pet godina na inicijativu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Akademije Liszt Ferenc iz Budimpešte. Pet muzičkih akademija srednjoeuropske regije (Budimpešta, Beč, Ljubljana, Graz i Zagreb) organiziralo je 2011. turneju studentskoga simfonijskoga orkestra pod dirigentskim vodstvom čuvenoga maestra Zoltána Kocsisa. Zemlja domaćin tada je bila Mađarska, a projekt se 2013. uspješno ponovio pod vodstvom Austrije, kada je povodom proslave 50. obljetnice postojanja Umjetničke akademije u Grazu (Kunstuniverität Graz), EUphony orkestar otišao na turneju pod umjetničkim vodstvom Oswalda Sallabergera.
 
Ove godine zemlja domaćin je Hrvatska, a EUphony orkestar u kojem sudjeluju studenti sedam muzičkih akademija iz šire regije, krenut će na koncertnu turneju pod umjetničkim vodstvom Mladena Tarbuka. Na programu su ovoga puta djela hrvatskih skladatelja: Sunčana polja Blagoja BerseKoncertantna fantazija za klavir i orkestar Dore Pejačević, kojom će se zagrebačkoj i međunarodnoj publici predstaviti i perspektivni mladi pijanist Vedran Janjanin. Uz djela hrvatskih skladatelja na programu je i monumentalno orkestralno djelo Život junaka, svojevrsna autobiografija Richarda Straussa, koja će pred mlade glazbenike staviti čaroban i majstorski iskovan Straussov orkestralni svijet, čiji su utjecaji duboko ukorijenjeni u glazbi i povijesti srednje Europe. 

EUphony_veljaca2016
 
Međunarodni projekt EUphony od posebne je važnosti za promidžbu hrvatske kulturne baštine u partnerskim zemljama projekta. Očuvanje i promidžba hrvatske glazbene baštine osigurat će se kroz koncertni program turneje koji uključuje djela istaknutih hrvatskih skladatelja prve polovice 20. stoljeća. Dvotjedni intenzivni orkestralni rad na spomenutom programu bit će dodatno obogaćen predavanjima o povijesno-glazbenom kontekstu u kojem su djela nastala, o njihovim teorijsko-glazbenim karakteristikama te širem značenju i položaju hrvatske glazbene baštine u Europi i svijetu. Međunarodnu važnost projekta prepoznao je tako i Gradski ured za kulturu, kao i Turistička zajednica Grada Zagreba pod čijim se pokroviteljstvom odvija cjelokupni projekt.
 
Koncert Euphony orkestra dar je svim pretplatnicima ciklusa Lisinski subotom Lisinski Arioso. Zainteresirana publika svoje ulaznice može kupiti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski po cijeni od 80, 120 i 160 kuna, dok je za sve studente i đake od 11. veljače omogućena kupnja ulaznice po cijeni od 10 kuna. Top