Vijest
10.02.2016

Predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetili Sveučilište u Zagrebu

U utorak 9. veljače 2016. u Rektoratu su se susreli rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Glavni povod susreta bio je razgovor o mogućnostima pokretanja novoga studija arabistike koji bi se ostvario u suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Uz rektora prof. dr. sc. Damira Borasa i zagrebačkoga muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, sastanku su nazočili predstavnici Sveučilišta u Zagrebu: prorektori prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagićprof. dr. sc. Mirjana Hruškarprof. dr. art. Mladen Janjanin i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta i posebni savjetnik rektora za međukulturnu razmjenu i dijalog prof. dr. sc. Tonči Matulić, akademik Mislav Ježić, prof. dr. sc. Ekrem Čaušević i dr. sc. Tatjana Pajić-Vukić, te predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj: zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, tajnik Mešihata mr. Nermine f. Botonjić te Nejra Kadić Meškić iz Centra za kulturu i dijalog.

Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima pokretanja i izvođenja novoga studija arabistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kojega bi studenti dobili priliku upoznati i izučavati islamsku kulturu.  

Zagrebački je muftija zahvalio rektoru na dosadašnjoj dobroj suradnji koju Sveučilište u Zagrebu ostvaruje s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj te izrazio nadu da će zajednička inicijativa pokretanja novoga studija arabistike te međusobne odnose dodatno unaprijediti.

Također, zagrebački je muftija istaknuo da se 2016. obilježava 100 godina institucionalnosti islama u Republici Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenoj i vrlo značajnoj obljetnici budući da je Republika Hrvatska, uz Austriju, jedina europska država koja se može podičiti tako dugom tradicijom međusobnoga dijaloga i poštovanja tradicijskih i kulturnih različitosti.Top