Vijest
20.01.2016

Međunarodna konferencija PolText 2016

Konferencija koja se bavi doprinosom računalnom pristupu u analizama političkih tekstova kao što su vladini govori, političke debate, društveni mediji, sadržaji u medijima, programi stranaka i zakonodavstvo, održavat će se u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku (CAAS) od 14. do 16. srpnja 2016.

Vađenje podataka, organiziranje i analiziranje velike količine podataka može biti pravi izazov za politologe i ostale stručnjake, ali razvoj računalne tehnologije sve više pomaže i omogućuje obradu raznih informacija poput jezika, zatim upotrebu strojnoga učenja, tehnike ekstrakcija informacija itd. S druge strane, računalni znanstvenici, pak, za razliku od politologa, imaju manje iskustva u poznavanju sociologije i politologije, uočavanju konteksta vremena i političkih informacija, stoga postoji zajednički interes i obostrana korist u rješavanju i analizi tema politološke tematike.

Autori se stoga pozivaju da dostave do 1. veljače 2016. sažetke za tematska područja (s naglaskom na politiološki važne podatke):
- kategorizacija teksta
- modeliranje tema
- ekstrakcija informacija
- analiza političkih zbornika
- analiza osjećaja
- klasifikacija stava i idealna točka procjene
- traženje argumenata
- analiza političke reputacije
- tehnike i multijezična analiza teksta
- druge tehnologije koje se bave jezikom


Više o konferenciji i prijavi možete pročitati ovdje.

U organizaciji sudjeluju istraživači i profesori s Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, sa Sveučilišta Edinburgh i Sveučilišta Oslo.Top