Vijest
29.12.2015

Akademik Željko Reiner novi je predsjednik Hrvatskoga sabora

Akademik Željko Reiner, član Sveučilišnoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor Medicinskoga fakulteta izabran je u ponedjeljak 28. prosinca za predsjednika Hrvatskoga sabora.

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora nazočio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Damir Boras.

Akademik Željko Reiner istaknuti je hrvatski liječnik internist, redoviti profesor interne medicine u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Klinike za unutarnje bolesti Kliničkoga bolničkoga centra Zagreb te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 1993. do 1997. bio je zamjenik ministra zdravstva, od 1998. do 2000. ministar zdravstva, od 2004. do 2012. ravnatelj Kliničkoga bolničkoga centra Zagreb, a od 2012. do 2015. potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Od 2004. do 2012. bio je i predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Kao dugogodišnji član Sveučilišnoga savjeta, savjetodavnoga i nadzornoga tijela Sveučilišta, akademik Željko Reiner kao predstavnik Hrvatskoga sabora aktivno se zalagao za očuvanje sveučilišne autonomije i daljnji razvoj hrvatskoga visokoga obrazovanja i znanosti te dao značajan doprinos donošenju strateških odluka Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prorektori i cijela sveučilišna zajednica upućuju srdačne čestitke novoizabranome predsjedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru te mu u obnašanju ove časne i odgovorne dužnosti žele puno uspjeha.Top