Vijest
17.12.2015

Veleposlanik Republike Italije posjetio Rektorat Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 16. prosinca 2015. veleposlanika Republike Italije Nj. E. Adriana Chiodnija Cianfaranija. Sastanku su nazočili i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić.


Nakon uvodnoga upoznavanja, veleposlanik i rektor nastavili su razgovarati o postojećoj akademskoj i kulturnoj suradnji na sveučilišnoj razini te na razini dviju dobrosusjedskih država.

Sveučilište u Zagrebu ostvaruje vrlo dobru suradnju u okviru europskog programa Erasmus+ s mnogobrojnim talijanskim sveučilištima, napose s rimskim sveučilištima unutar europske sveučilišne mreže UNICA. Na sastanku je zaključeno kako je tradicionalna suradnja Filozofskoga fakulteta, Odsjeka za talijanistiku potencijalna platforma za afirmaciju kvalitetnoga odnosa između sveučilišta i drugih institucija u objema zemljama.

Veleposlanik je najavio organiziranje tzv. kulturne sezone Talijanske Republike u RH u drugoj polovini 2016. te hrvatske sezone u Italiji u prvoj polovini 2017., a sve na temelju potpisanog sporazuma na razini ministarstava kulture dviju država. Također, bilo je riječi i o europskoj strategiji za Jadransko-Jonsku regiju (EU macro-regional strategy for the Adriatic and Ionian Region - EUSAIR).Top